Erişilebilirlik

PKK Karşıtlarına ‘PKK Propagandası’ Cezası


Güneydoğu’da faaliyet gösteren ve PKK’ya karşı muhalif tavırlarıyla bilinen Kürdistan Gençlik Hareketi (TEVGER) isimli derneğin 3 üyesine, 'Terör örgütü propagandası yapmak' suçundan 1'er yıl 3'er ay hapis cezası verildi. Mahkeme sanıkların cezasını ertelemedi.

Kürdistan Gençlik Hareketi Derneği 2013 yılında kuruldu. Dernek bölgede PKK’ya karşı yaptığı sert muhalefetle tanınıyor. Sık sık basın açıklamaları ve eylemler yapan dernek üyeleri, 2015 yılında Suriye’de PYD tarafından kurulan kantonlarla ilgili basın açıklaması yaptı. Açıklamada PYD’nin kurduğu kantonlarla ilgili sert eleştirilere yer verildi. Açıklamanın ardından savcılık soruşturma başlattı. Soruşturmanın sonunda Dernek üyeleri Vedat Yaraş, Roger Çağer, Kadir Sutay ve Gül Merve Demirdağ hakkında 'terör örgütü propagandası yapmak' iddiasıyla dava açıldı.

Dört sanık Diyarbakır 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaya başlandı. Tutuksuz yargılanan sanıklar, suçlamaları kabul etmediklerini belirterek, beraatlarını istedi. Davanın son celsesinde savunma yapan sanıkların avukatı Vedat Erten, yargılanan kişilerin PKK karşıtlığı ile bilindiklerini belirterek, "Yapılan basın açıklamasından alenen anlaşılıyor ki, bu açıklamayı yapanlar PKK karşıtı, kanton karşıtı kişilerdir. Açıkça PKK karşıtlığını ilan eden Kürt gençleri, PKK propagandası yapmaktan cezalandırılacak duruma getiriliyor. Müvekkiller tüm aşamalarda PKK, PYD, YPG karşıtı olduklarını açıkça söylemişlerdir. Dolayısıyla cezalandırılmaları, Kürt gençlerinin PKK'ya karşı örgütlenmesine karşı çıkmak gibi bir sonuç doğuracaktır."

Ancak avukatın bu savunması mahkeme heyetini ikna etmedi. Mahkeme sanıklar Kadir Sutay, Vedat Yaraş ve Roger Çağer'i, 'Terör örgütü propagandası yapmak' suçundan 1'er yıl 3'er ay hapis cezasına çarptırdı. Sanıkların ileride yeni bir suç işlemeyecekleri yönünde olumlu kanaat oluşmadığını belirten mahkeme, cezaları ertelemedi. Sanıklardan Gül Merve Demirdağ, beraat etti. Sanıkların avukatı Vedat Erten, karara itiraz ederek, hükmün bozulmasını ve dosyanın yeniden incelenmesini istedi.

Yargılamanın sonuçlanmasının ardından bir açıklama yapan TEVGER sözcüsü Serhat Karaboğa, davaya konu olan açıklamada şöyle dedi; 'PKK ve PYD'nin kanton sisteminin Kobani'nin felaketi olacağına' dikkat çektiklerini belirterek, "Biz PKK ile tamamen zıt fikirlerdeyiz. Buna rağmen üyelerimiz 'PKK propagandası yapmak' suçundan cezalandırıldı. Biz PKK propagandası suçlamasını kabul etmiyoruz" dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG