Erişilebilirlik

Pizza Ustası Robotlar


Pizza Ustası Robotlar
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Robot teknolojisi sürekli gelişiyor. Bu da, robotların insan gücünün yerini aldığı veya insanlara yardımcı olduğu sektörlerin sayısını arttırıyor. Robotlar artık gıda sektöründe de kendini göstermeye başladı. Çok sayıda pizzacı, robot teknolojisinden faydalanmaya başladı bile. Amaç karlılığı arttırmak. Peki robotlar, gıda sektöründe çalışan insanların işsiz kalmalarına yol açar mı?

Zume Pizza şimdiden iki robotu işe almış.

Robot, domates sosu ve diğer malzemelerle donatılan pizza hamurunu fırına koyuyor.

Julia Collins, “Sucuğu dilimlemek veya peyniri serpmek gibi sürekli tekrarlanan işler için daha az para harcıyoruz. Bu işleri otomatiğe bağladık. Böylece parayı daha iyi malzeme almak için kullanıyoruz” diyor.

Müşteriler durumdan memnun.

Cahrity Suzuki, “Pizzalar, her zaman taze ve sıcak. Pizzayı hazırlayanın bir robot olduğunu anlamak imkansız” diyor.

Zume Pizza’nın en büyük yeniliği ise, 56 fırınlı bir pizza kamyonu. Kamyon sokaklarda tur atarken sipariş alabiliyor ve pizza tam 3 dakika 15 saniye içinde pişirilip müşteriye teslim ediliyor.

Firma, müşterilerin ne zaman ve ne çeşit pizza ısmarlayacağını tahmin edebilen bir yazılım programı sayesinde teslimat sürelerini de kısaltıyor.

Bir başka işletmede ise müşteriler yemeklerinin hazırlanmasını izliyor.

Jay Reppert, “Sadece birkaç dolara sandviç alıp, makine tarafından hazırlanmasını izleyebilirsiniz. Bu yöntem hem daha ucuz, hem daha hızlı ve hem de izlemesi çok eğlenceli” diyor.

Uzmanlar robotların gıda sektöründe giderek yayıldığını ancak hassas motor becerileri gerektiren işleri yerine getirmekte zorlandıklarını söylüyor.

Ken Goldberg, “Araştırmalar 50 yıldır sürüyor. İlerleme kaydediyoruz ancak hala zorluklar var. Dolayısıyla restoran çalışanları sektör için hala çok değerli olmaya devam edecek” diyor.

Bu, insanların hala yapacak çok işi olduğu anlamına geliyor.

Alex Garden, “İnsanların çalışma şeklinde büyük değişiklikler görmeyi bekliyoruz. Ama sonuçta onların katkısı çok önemli. Sıkıcı, kendini tekrar eden, tehlikeli işleri robotlara teslim edip, insanların daha değerli işler yapmasını sağlayacağız. Henüz mevcut olmayan, yeni ve harika çalışma modelleri ortaya çıkacak” şeklinde konuşuyor.

Bu gelişmeler yeni bir dönemin sadece başlangıcı. Artık mutfaklarda robotların çalışmasına alışmamız gerekiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG