Erişilebilirlik

Eski Peru Devlet Başkanı Tutuklanmamak için İntihar Etti 


Eski Peru Devlet Başkanı Alan Garcia, Çarşamba günü yolsuzluk soruşturması nedeniyle başkent Lima’daki evinin kapısına polis dayanınca silahla kendini vurarak intihar etti. Garcia hemen hastaneye götürüldü ancak kurtarılamadı.

Altı çocuğu olan Garcia 69 yaşındaydı.

Yetenekli bir hatip olan ve iki kez başkan seçilen Garcia 1985-1990 ve 2006-2011 arasında başkanlık koltuğuna iki kez oturdu. İlk döneminde ateşli bir solcu olan Garcia ikinci kez göreve geldiğindeyse yabancı yatırımları ve serbest ticareti teşvik etti.

Garcia son yıllarda birçok kez yolsuzlukla suçlanmış ancak suçlamaları her seferinde reddetmişti.

Brezilyalı inşaat firması Odebrecht’in rüşvet verdiği iddialarına konu olan kişiler arasında yer alan Garcia’nın diğer dokuz kişiyle birlikte gözaltına alınmasına karar verilmişti.

Odebrecht’le bağlantılı olarak eski üç Peru devlet başkanının daha gözaltına alınması kararı verilmişti. Ancak Garcia suçlamaların siyasi linç olduğunu söyleyerek Başkan Martin Vizcarra’yı delil olmaksızın kendisini susturmaya çalışmakla suçlamıştı.

Garcia kaldırıldığı hastanede üç kalp krizi geçirdi ve acil ameliyata alındı. Destekçileri hastanenin önünde toplanarak sloganlar attı.

Vizcarra hükümeti Garcia’nın ölüm haberinin ardından ülkede bayrakların yarıya inmesi emir verdi. Twitter’dan yazdığı mesajda Vizcarra “Eski Başkan Alan Garcia’nın ölümünden büyük üzüntü duydum. Ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum” ifadelerini kullandı.

Garcia 1985’te büyük bir ekonomik krizin ortasında, solcu isyancı hareketlerin yükselişte olduğu sırada ilk kez başkan seçildiğinde 36 yaşında ülkenin en genç başkanlarından biriydi. Garcia 2006 yılında yeniden başkan seçildiğinde bu kez serbest piyasanın ateşli savunucularındandı.

Garcia geçen yıl hakkında yurtdışına çıkma yasağı getirilmesinin ardından Uruguay’dan sığınma talep etmiş ancak talebi reddedilmişti.

Odebrecht davası nedeniyle Peru’nun eski başkanlarından Ollanta Humala 2017-2018 arasında dokuz ay hapis yatmış, Pedro Pablo Kuczynski ise geçen hafta hakkında resmi iddianame yazılmaksızın tutuklanmıştı.

Diğer bir eski başkan Alejandro Toledo ise California’da sınır dışı edilme tehdidiyle karşı karşıya. Peru’da 2017 yılında yine Odebrecht davası kapsamında Toledo hakkında 18 ay hapis cezası verilmişti.

Eski başkanların hepsi haklarındaki iddiaları reddediyor.

Peru’da adli şüpheliler savcının iddianame yazılması için gerekli delilleri sunması halinde mahkeme karşısına çıkmadan üç yıla kadar hapis tutulabiliyor.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG