Erişilebilirlik

İran'dan Irak'ta ABD Askerlerinin Bulunduğu İki Üsse Füzeli Saldırı


Pentagon: 'İran Irak'ta ABD Askerlerinin Bulunduğu İki Üssü Vurdu'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00

Irak'taki ABD askerlerinin kaldığı üsse füze saldırısı düzenlendi. İlk olarak İran basınının üsleri karadan karaya füzelerle hedef aldığını duyurmasının ardından ABD Savunma Bakanlığı "İran'dan ateşlenen balistik füzelerle iki üssün hedef alındığını" doğruladı.

Pentagon'dan yapılan açıklamada, ABD saatiyle akşam 17.30 (TS 01.30) sularında İran'ın Irak'taki ABD askerleri ve koalisyon güçlerini 12'den fazla balistik füzeyle hedef aldığı belirtildi. "Bu füzelerin İran'dan ateşlendiği, Ayn el Esad'la ve Erbil'de ABD ordu ve koalisyon personelinin bulunduğu en az iki askeri üssü hedef aldığı açık" denildi.

Ayn El Esad Üssü'ne Saldırı Anı Kamerada
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00

Pentagon saldırıda hasar tespit için çalışmanın yürütüldüğünü belirtti. Açıklamada, "Son günlerde İran'ın tehditleri ve attığı adımlara karşılık, Savunma Bakanlığı personelimizin ve ortaklarımızın güvenliğini sağlamak üzere gereken tüm önlemleri almıştır. Bu üsler İran rejiminin bölgedeki güçlerimize ve çıkarlarımıza saldırmayı planladığına ilişkin göstergeler olması sebebiyle teyakkuzdaydı" ifadeleri kullanıldı.

"Durumu ve vereceğimiz yanıtı değerlendirmeye devam ederken bölgedeki ABD personeli, ortakları ve müttefiklerini koruma ve savunmak amacıyla gerekli tüm önlemleri alacağız" denildi.

''İran’ın Saldırılarında Varsa da Çok Az Zayiat Var''

Amerikalı bir yetkili de, İran’ın füze saldırılarında, “varsa da çok az zayiat olduğunu” söyledi.

İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan yetkili, Pentagon'daki bir brifing öncesinde yaptığı açıklamada, İran’ın saldırılarında 15 füzenin fırlatıldığını söyledi. Füzelerden 10’unun Irak’ın batısındaki Anbar bölgesinde bulunan Ayn el Esad hava üssünü vurduğu, birinin de kuzeyde yarı özerk Kürt bölgesinin Erbil kentindeki bir üsse isabet ettiği belirtildi. Dört füzenin ise hedeflerini vuramadığı bilgisi verildi.

Yetkili, üslerde halen zarar tespit çalışmalarının yürütüldüğünü kaydetti.

Ayn El Esad Üssü (Arşiv)
Ayn El Esad Üssü (Arşiv)

Irak'ın batısında bulunan Anbar ilindeki Ayn El Esad Üssü Başkan Donald Trump'ın Noel'de ABD askerleriyle bir araya geldiği üs.

İran basını balistik füzelerin ateşlendiği anı gösteren görüntüleri yayınladı. Ancak bu görüntüler bağımsız kaynaklarca henüz doğrulanmış değil.

İran Devrim Muhafızları da Irak'ın batısındaki Ayn el Esad üssüne Süleymani'nin öldürülmesine misilleme kapsamında roketler fırlattığını doğruladı. İran medyasının aktardığı açıklamada Devrim Muhafızları, ABD'nin bölgedeki müttefiklerini de, ülkelerinin İran'a saldırılar için kullanılması halinde hedef alınacakları yönünde uyardı.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG