Erişilebilirlik

Pompeo ve Barzani Görüştü Zarif 'Saldırı Savunma Amaçlı' Dedi


ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Mesrur Barzani’yle telefonda İran’ın Irak’ta ABD askerlerinin de bulunduğu üslere füzeler fırlatmasını görüştü. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de İran'ın balistik füze saldırılarını "Savunma amaçlı orantılı tedbirler" olarak niteledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus yaptığı yazılı açıklamada, Pompeo’nun görüşmede Barzani’yi, İran’ın Erbil de dahil olmak üzere Irak’taki hava üslerine füze saldırıları hakkında bilgilendirdiğini belirtti.

Açıklamaya göre, görüşmede Pompeo ve Barzani gelişmeler sürdükçe yakın temasta kalmaya devam etme kararı aldı.

İran Dışişleri Bakanı Zarif'ten açıklama

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de İran'ın Irak'taki üsleri balistik füzelerle vurmasını "savunma amaçlı orantılı tedbirler" olarak niteledi.

Zarif Twitter üzerinden paylaştığı mesajda, "İran BM Tüzüğü'nün 51. Maddesi altında kendini savunma bağlamında orantılı tedbirleri hayata geçirdi ve tamamladı. Gerilimi tırmandırmayı ya da savaş istemiyoruz ama her türlü saldırıya karşı da kendimizi savunuruz" ifadesini kullandı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin danışmanlarından Hessameddin Ashena da Twitter’dan paylaştığı mesajda, İran’ın Irak’taki üslere saldırılarına ABD’nin misilleme yapmasının Orta Doğu’da “topyekün savaşa” neden olabileceği uyarısında bulundu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG