Erişilebilirlik

Pentagon’daki Kilisede Ezan Sesi


Pentagon’daki Kilisede Ezan Sesi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

Amerika Savunma Bakanlığı’nın binası Pentagon’da bulunan ve 11 Eylül 2001 terör saldırılarında hayatını kaybedenler anısına inşa edilen kiliseden her gün öğleden sonra saat 2’de ezan sesi yükseliyor.

Namazı, Amerikan Ordusu’nun beş imamından biri olan Davut Agbere kıldırıyor.

Pentagon’da görev yapan enformasyon teknolojisi uzmanı Abdül Zaid, İmam Agbere’nin Savunma Bakanlığı elemanlarını zor zamanlarda rahatlatan, onları teselli eden ruhani bir lider olduğunu söylüyor. İmam, kutlamalaraysa dondurma ya da kurabiyeyle katılan, acıyı da neşe ve keyfi de paylaşmayı bilen bir din adamı.

Savunma Bakanlığı’nın bir başka Müslüman çalışanı, Habine Haydar ise İmam Agbere’nin Pentagon’da bir cemaat oluşturduğunu söylüyor.

İmam Davut Agbere, Amerikan Ordusu’ndaki diğer yarbaylardan farklı. Batı Afrika ülkelerinden Gana’da doğup büyüyen Agrebe, Amerikan Hükümeti’nin her yıl açtığı yeşil kart çekilişini kazanarak Amerika’ya gelmiş.

Agbere, ‘Sadece Gana değil, Afrika’nın hangi ülkesinden gelirseniz gelin Amerika fırsatlar ülkesidir’ diyor.

Yeşil kartını alıp Amerika’ya gelen Agrebe, New Jersey eyaletinde bir lisede öğretmen olmuş. Ancak asi öğrencilerle başa çıkmaya çalışmaktan yorulan Agbere, düzen ve disiplinin hakim olduğu bir işte çalışmayı hayal etmeye başladığını söylüyor.

Amerikan Donanması’nın ilanlarını gören Agbere, donanmayı, ‘İşte tam ait olduğum yer’ olarak tanımlıyor.

Ancak Agbere, Amerikan Donanması’nda Amerikan vatandaşı olmayanların görev yapamayacağını öğrenmiş. Vatandaşlık işlemlerinin tamamlanmasını beklemek yerine üstleri, Agbere’yi, vatandaşlık şartının aranmadığı Ordu’ya yöneltmiş.

Köprü kurmak

Agbere, Amerikan Ordusu’ndaki görevi gereği Afganistan ve Irak’a gitmiş. Arapça bilen ve çoğu zaman birliğindeki tek Müslüman olmanın avantajlarını kullanan Agbere, kültürler arasında köprü kurmak için çalıştığını söylüyor. Agbere, birlikte çalıştığı müttefik kuvvetlerdeki birçok askerin Amerikan Ordusu’nda bir Müslüman gördükleri için şaşkınlıklarını gizleyemediklerini de belirtmeden edemiyor.

Agbere, ‘Beni görünce şok geçiriyorlar’ diyor.

Amerikan Ordusu’nda görev yapanlar arasında sadece 3 bin 600 Müslüman bulunuyor. Agbere’nin iyimser bakış açısına rağmen orduda azınlık olmak, kimi zamanlar kendisi için oldukça olumsuz deneyimler yaşaması anlamına da geliyor. Örneğin Irak’a gitmeden önce üstlerinden birin, daha tanışmadan Agbere hakkında olumsuz fikirler beslemeye başlamış.

Agbere, Müslümanlar hakkında eskiden önyargıları olan bu kişinin şu anda en yakın arkadaşlarından biri olduğunu söylüyor.

Davut Agrebe, Amerikan Ordusu ve Donanması’nda toplam 20 yıla yakın süre hizmet vermiş. Başkanlık seçimlerinin yaklaştığı şu çalkantılı dönemde İslam’ı kötülemeye çalışanları yargılamadığını kaydeden Agbere, bunun yerine Amerika’nın farklı kültür ve kökenlerden gelen insanlara kucak açmasının güzelliklerini öne çıkarmaya çalışıyor.

İslam hakkındaki önyargıların cehaletten kaynaklandığını söyleyen Agbere, bu gibi durumların insanları eğitmek için mükemmel fırsatlar olduğunu dile getiriyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG