Erişilebilirlik

Pakistan’da Azınlıklar Bakanı Öldürüldü


Pakistan’da Azınlıklar Bakanı Öldürüldü
Pakistan’da Azınlıklar Bakanı Öldürüldü

Pakistan’da dine hakaret edenlerin ölümle cezalandırılmasına karşı çıkan Azınlıklar Bakanı Şahbaz Batti öldürüldü.

Kendisi Hrıstiyan olan Bakan, İslamabat’ta aracına yapılan silahlı saldırıda yaşamını yitirdi. Bakanın koruma görevlileri saldırı sırasında yanında bulunmuyordu.

İslamabat Emniyet Müdürü, sıkı güvenlik önlemleriyle korunan Bakanın saldırı sırasında neden yalnız olduğunun belirlenmesine çalışıldığını açıkladı.

Batti, mevcut “dine hakaret” yasasında değişiklik yapılması gerektiğini savunuyor ve ölüm tehditleri alıyordu. Bakan, geçen ay Amerika’nın Sesi’ne verdiği demeçte, el Kaide ve Taliban örgütlerinden sık sık ölüm tehditleri aldığını ancak davasından asla vazgeçemeyeceğini söylemişti.

Cinayetin işlendiği yerde Pakistan Taliban’ı tarafından bırakılmış el ilanları bulundu. İlanlarda, “dine hakaret” yasasında değişiklik talep eden herkesin öldürüleceği yazılı.

Pakistan’da Ocak ayında da Pencap Valisi Salman Tasir de aynı gerekçeyle kendi koruma görevlilerinden biri tarafından öldürülmüştü.,

“Dine hakaret” yasası, İslamiyet’i eleştirenlere veya aleyhinde konuşanlara ömür boyu hapis ya da ölüm cezası verilmesini öngörüyor. Ancak yerli ve yabancı uzmanlara göre yasa istismar ediliyor, azınlıklara gözdağı vermek için kullanılıyor.

Papa, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban ki Moon ve Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Bakan’ın ölümünü trajedi olarak niteledi ve Pakistan hükümetinden Batti ve Tasir’in anısına yasada gerekli değişiklikleri yapmasını istedi.

175 milyon kişinin yaşadığı Pakistan’da, nüfusun yüzde beşini Hrıstiyanlar oluşturuyor. Bu Hrıstiyanlardan, İslam dinini eleştirdiği iddiasıyla idama mahkûm edilen beş çocuk annesi bir kadın asılacağı günü bekliyor.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG