Erişilebilirlik

‘Özgürlük Terörü Yenecek’


Başbakan Angela Merkel, İstanbul'un tarihi yarımadasındaki patlamada ölenlerden en az sekizinin Alman olduğunu açıkladı. Akşam saatlerinde bir basın toplantısı düzenleyen ve kamuoyuna seslenen Merkel, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu ile konuşarak, olayla ilgili bilgi aldığını söyledi ve saldırılarda sekiz Alman vatandaşının hayatını kaybettiğini doğruladı. Merkel, “Vatandaşlarımız belki de büyük bir sevinçle gittikleri İstanbul tatillerinden geri dönemeyecekler. Bu zor zamanda yakınlarını kaybedenlerin yanındayız” şeklinde konuştu.

Bir IŞİD militanı tarafından düzenlenen bombalı eylemin “özgürlüğe saldırı” olduğunu ve benzer saldırıların Paris, Tunus, Kopenhag ve birçok başka kentte de yaşandığını ifade eden Merkel, “Teröristler herkesin düşmanı” dedi. “Özgürlüğün terörü yeneceğini” ifade eden başbakan, Almanlar’ın bu acı dolu zamanda Türk toplumunun acılarını da unutmaması ve iki halkın dayanışma içinde olması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ise konuyla ilgili yazılı açıklama yaparak, “Bugün İstanbul'da hain bir terör saldırısında masum insanlar hedef alındı” dedi. Olayı “korkunç ve son derece üzücü‘ olarak tanımlayan Gauck, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini de ifade etti.

Bu arada Ankara’dan yapılan açıklamada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Merkel ile telefonda görüşerek, terör saldırısında hayatlarını kaybeden Alman vatandaşları için taziyelerini ilettiği duyuruldu. Terörün dini, milliyeti, kimliği olmadığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaralıların tedavisi için gereken her şeyin yapılmakta olduğuna da değindi. Erdoğan ve Merkel'in, terörün her türüyle kararlılıkla mücadele konusunda ortak duruş ve dayanışma sergilemenin önemini vurguladıkları, bu çerçevede emniyet ve istihbarat makamları arasındaki işbirliğini sürdürme konusunda mutabık kaldıkları kaydedildi.

Öte yandan terör saldırısında hayatını kaybedenlerin merkezi Berlin’de bulunan bir Alman tur operatörü tarafından düzenlenen bir gezi programına katılanlar olduğu anlaşıldı. “Lebenslust” adlı şirketin yöneticisi, toplam 33 kişiden oluşan grubun İstanbul’u gezdikten sonra, Dubai’ye geçmeyi planladığını ve olayda yaşamını yitiren sekiz kişinin yanısıra dokuz yaralının da gruptan olduğunu doğruladı.

Olayla bağlantılı olarak Federal Dışişleri Bakanlığı Türkiye’ye yönelik seyahat uyarısını genişletti. Bakanlığın uyarısında, İstanbul’da bulunan Alman turistlerin büyük kalabalıklardan, meydanlardan ve turistik organizasyonlardan uzak durmaları istendi. Dışişleri yetkilileri, geçen yıl temmuz ayında da Türkiye'nin hava operasyonları nedeniyle PKK'nın intikam eylemleri yapabileceği belirterek, Türkiye'ye gidecek kişileri, İstanbul metrosu ve otobüs istasyonlarında saldırı düzenlenme olasılığına karşı uyarmıştı.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG