Erişilebilirlik

Örgütün Gerçek Yüzü Boko Haram'ın Gizli Videolarında


Örgütün Gerçek Yüzü Boko Haram'ın Gizli Videolarında
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:05 0:00

Boko Haram din adına, Nijerya’yı boydan boya ölüm ve yıkıma sürükledi. Ancak nasıl olur da İslam gibi barışçı bir din böylesi bir vahşeti haklı kılabilir? Amerika’nın Sesi, Boko Haram’ın aşırılık yanlısı kökenini araştırdı ve diğer İslam alimleri tarafından neden sahtekar olarak tanımlandığı ve kınandığı sorusuna yanıt aradı.

Boko Haram, kurduğu halka açık mahkemede iki kişiyi idam ediyor. Suçları eşcinsel olmak.

Saklanmakta olan Boko Haram lideri Ebubekir Şekau’dan mesaj getiren biri konuşuyor:

‘Kardeşlerim, sizlere liderimizden mesaj vermek için buradayım. Allah bizi içimizdeki münafıklarla test etti. İnkarcılarla barış içinde yaşadığınız hiçbir din peygamberlerden gelen din değildir.’

Zanlılar bir saat içinde ölmüş olacak.

Sadece Amerika’nın Sesi’nin ulaştığı bu görüntüler, Boko Haram liderlerinin ana akım İslam’dan tümüyle uzak, şiddet odaklı anlayışıyla cinayet ve zulmü haklı çıkaran tutumunu ortaya koyuyor.

“Hangi İslami ilkeyi takip ettiler? Hiçbirini.”

Halife Aliyu Ebul Fethi, Boko Haram’ın doğum yeri olan Maiduguri’deki ileri gelen Sufi alimlerden:

‘Kadınları öldürdüler. Çocukları öldürdüler. Masumları öldürdüler. Ve Hristiyanları, evlerinde ve kiliselerinde öldürdüler.’

Kuzey Nijerya yüzyıllardan beri İslam öğretisinin önemli dönüm noktalarından biri oldu. Boko Haram’ın radikalliğinin kökeni Muhammed Yusuf adlı bir imama dayanıyor.

Madugiri’de etkin bir isim olan Yusuf, 1990’larda batı eğitim ve devlet sistemini İslam dışı ilan etti. Bazıları suç örgütlerine mensup amaçsız gençler onun karizmasına kapıldı.

2009’daki şiddet olaylarında Yusuf’un yüzlerce takipçisi polis tarafından öldürüldü. Yakalanan Yusuf, örgütün genel merkezi önünde idam edildi.

Takipçileri bir süre ortadan kayboldu. Ancak sonra intikam için geri döndü.

Grup daha sonra ‘Kendini Peygamber’in Öğretileri ve Cihada Adamış İnsanlar’ resmi adını aldı. Ancak örgüt daha çok yerel dilde ‘Batı eğitimi haramdır’ anlamına gelen ‘Boko Haram’ adıyla biliniyor.

Örgüt, yıllar boyu sürecek şiddet eylemlerine başladı.

Mamudo’da bir lise, içindeki öğrencilerle birlikte yakıldı.

Madalla’da bir kilise Noel günü bombalandı.

Kano’daki bir camide namaz kılan 120 kişi intihar saldırısıyla katledildi.

Ve örgütü dünya gündemine taşıyan olay, 2014’te Çibok kasabasındaki bir yatılı okulu basarak 276 kız öğrenciyi kaçırması oldu. Kızların büyük çoğunluğu hala bulunamadı.

Örgüt lideri Shekau, kızların okulda olmaması gerektiğini söyledi:

‘Tanrı bana onları satmamı emretti. Onlar tanrının malı ve ben de onun talimatlarını uyguluyorum.’

Abuja’daki ileri gelen İslam alimlerinden İbrahim Muhammed Duguri, bu tür eylemlerin kesinlikle yasak olduğunu vurguluyor:

‘Yaşlı insanlara zarar veremezsiniz, çocukları, kadınları öldüremezsiniz, yararlı ağaçları kesemezsiniz, gayrimüslimlere bile ait olsa ibadethaneleri yakıp yıkamazsınız.’

Ancak Amerika’nın Sesi’nin eline geçen videolarda kurulan mahkemelerde Allah adına, bir çocuğun kırbaçlandığı, yaşlı ve engelli bir adamın infaz edilerek ellerinin kesildiği görülüyor.

Aşırı vahşet, örgüt içinde de bölünmeye neden oldu.

Yusuf’un yardımcılarından biri olan Mamman Nur tarafından yönetilen yeni bir grup, Şekaou’nun çok şiddet yanlısı olmasını eleştiriyor.

Boko Haram’ın elindeki bölgelerin yaz aylarında hükümet birlikleri tarafından geri alınmasıyla örgüt içinde bölünme başladı. Ancak geride yaklaşık iki milyon mülteci kaldı. Ve örgüt kırsal bölgelerde hala faaliyette.

Ebul Fethi’ye göre, İslam’ın içindeki farklılıklar çözülünceye kadar Boko Haram gibi gruplar varlığını sürdürecek.

Fethi, “İçimizdeki bu nefreti durdurmazsak, Boko Haram gibi mahvoluruz” diyor ve devam ediyor:

“Ancak bu kez başka bir adı olan farklı bir grupla uğraşıyor oluruz.”

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG