Erişilebilirlik

"Omicron'un Yeni Varyantı Daha da Bulaşıcı"


Danimarka’da yapılan bir araştırma, son dönemde tüm dünyada baskın varyant haline gelen Omicron’un yeni alt varyantı BA.2’nin çok daha bulaşıcı olduğunu ortaya koyuyor.

Danimarka’da 8 bin 500’den fazla hanede yapılan araştırma sonucunda Omicron’un alt varyantı olan BA.2’nin yaklaşık yüzde 33 oranında daha bulaşıcı olduğu tespit edildi. Omicron da bir önceki baskın varyant olan Delta’dan çok daha fazla bulaşıcıydı.

Son veriler, Omicron’un ilk varyantı olan BA.1’in dünya genelinde şu an en yaygın Corona virüsü olduğunu gösteriyor. Uzmanlar BA.2’nin aşının koruyucu etkisinden daha fazla kaçma yeteneğine sahip olduğunun da tespit edildiğini belirtiyor.

Araştırma sonuçlarına göre bir hanede yaşayanlardan biri Omicron’un BA.1 varyantına yakalandıysa diğer aile üyelerine de virüs bulaşma olasılığı yüzde 29’ken bu varyantın BA.2 olması durumunda diğer aile üyelerinin virüse yakalanma oranı yüzde 39. Bu veriye göre BA.2, yüzde 33 daha bulaşıcı olma özelliğine sahip.

Omicron’un BA.2 varyantı hali hazırda ABD, İngiltere, İsveç ve Norveç’te görülmüş durumda. Danimarka’da da görülen BA.2, bu ülkede henüz baskın varyant haline gelmedi.

Uzmanlar, BA.2’nin daha bulaşıcı olmasına karşın aşıların koruyucu özelliğine dikkat çekiyor. Araştırmaya göre tam olarak aşılanmış kişilerin hastalığı kapma ve başkalarına bulaştırma olasılığı, aşı olmamış kişilere göre çok daha düşük.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG