Erişilebilirlik

‘Olursa Olur Olmazsa 120 Saatin Bittiği Dakika Teröristlerin Başını Ezeriz’


Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri’nin Barış Pınarı Harekatı’na 120 saat ara verdiren Suriye uzlaşması Salı günü sona erecek. Türkiye, 13 maddelik şartların yerine gelmemesi halinde bu sürenin sona ermesinin ardından yeniden harekata başlayacak.

Bugün Kayseri’de düzenlenen bir açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye’nin kararlılığını teyit ettiler.

Türkiye’nin Suriye sınırında terör koridoru oluşumuna izin vermeyeceğini yineleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, YPG güçlerinin batıdan doğuya 444 kilometre, kuzeyden güneye 32 kilometrede oluşturulacak güvenli bölgenin dışına çıkması gerektiğinin altını çizdi.

‘Olursa Olur, Olmazsa 120 Saatin Bittiği Dakika Teröristlerin Başını Ezeriz’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:19 0:00

Erdoğan: ‘‘Pazarlık sünnettir, verdiğimiz süre Salı günü bitiyor’’

Cuma günü ABD Başkanı Donald Trump’la yaptığı telefon görüşmesinde Türkiye’nin kararlılığını aktardığını da söyleyen Erdoğan, ‘‘Amacımızın bu bölgede kimseyle çatışmak, kimsenin kanını dökmek olmadığını belirttik. Hedefimizde teröristler olduğunu söyledik. Bu teröristlerin belirlediğimiz hattın dışına çıkmaları halinde Barış Pınarı Harekatı’nın sona ereceğini ilan ettik. Çarşamba günü yaptığımız grup toplantımızda bu işin bir gecede bitirilmesini teklif etmiştik. Pazarlık sünnettir diyerek masada güvenli bölgenin teröristlerden arındırılması, tahkimatların ve mevzilerinin yıkılması için 120 saatte mutabık kaldık. Bugün ikinci gün. Salı gecesi süre bitiyor. Vardığımız mutabakatı yazılı bir 13 maddelik metne dönüştürdük. Biz ne istediğimizi, bunları hangi şartlar altında uygulayacağımız gayet iyi biliyoruz. Olursa olur, olmazsa 120 saatin bittiği dakika kaldığımız yerden devam eder, teröristlerin başını ezmeyi sürdürürüz’’ dedi.

‘‘Milletimizin yüzünü yere düşürecek hiçbir iş yapmadık, diplomatik başarı elde ettik’’

Türkiye’de muhalefet ABD Başkanı Donald Trump’ın Twitter’dan, ‘‘Türkiye’yi bir kez daha mahvederim’’ sözlerine sert bir yanıt verilmemesini harekatın başladığı gün yine Amerikan Başkanı’nın diplomatik dille pek bağdaşmayan mektubunun kamuoyundan gizlenmesini eleştiriyordu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kayseri’de yaptığı konuşmada bu tepkilere yanıt verirken Türkiye’nin bu tutumuyla önemli diplomatik başarı elde ettiğini savundu.

‘‘Türkiye en başından beri ortaya koyduğu şartlardan en küçük bir sapma göstermemiştir. Tam tersine kendi taleplerimizi muhataplarımıza anlatarak önemli bir diplomasi başarısı elde ettik. Eğer bu şartlar karşılanırsa önemli bir operasyonu en az kayıp ve bedelle tamamlamış olacağız. Şayet ülkemize verilen sözler tutulmazsa da geçmişte olduğu gibi beklemeyecek verdiğimiz süre bittiği an harekata devam edeceğiz. Milletimiz müsterih olsun bugüne kadar milletimizin yüzünü yere düşürecek hiçbir iş yapmadık. Bundan sonra da yapmayız. Türkiye için en iyisi en hayırlısı neyse onu yaptık onu yapmayı da sürdüreceğiz.’’

‘‘Harekat bölgemizde Rusya’nın korumasındaki rejim güçleri de bulunuyor, meseleyi Putin’le ele alacağız’’

Türkiye’nin 9 Ekim’de başlattığı Barış Pınarı Harekatı’nın hedefleri arasında Menbiç ve Kobani de var. YPG’nin ağırlıkta olduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin hakim olduğu kente Barış Pınarı Harekatı’nın başlamasının ardından Suriye Ordusu ve Rus güçleri girdi.

Türkiye’nin uzlaşma metninde öngörülen 120 saatin dolacağı Salı günü Rusya’nın Soçi kentinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüşeceğini açıklayan Erdoğan, Rus liderle yapacağı görüşmede Barış Pınarı Harekatı sonrası Suriye Ordusu’nun ilerleyişini de gündeme getireceğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı, ‘‘Sayın Putin’le görüştükten sonra inşallah yolumuza hayırlısıyla devam edeceğiz. Kardeşlerim, harekat bölgemizin bir kısmında Rusya’nın korumasındaki rejim güçleri bulunuyor. Bu meseleyi de onun için Sayın Putin’le ele alacağız. Çünkü bir hal çaresi bulmamız lazım. Aynı durum orada da geçerlidir. Yine olursa olur, olmazsa kendi planlarımızı uygulamaya devam ederiz’’ diye konuştu.

STÜDYO VOA

ABD İsrail’e bomba sevkiyatını durdurdu – 8 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG