Erişilebilirlik

Pence: 'Türkiye’yle Ateşkes Sağlandı YPG Çekilmeye Başladı'


ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Amerika ve Türkiye’nin Suriye’de 120 saatliğine ateşkes uygulanması için anlaşmaya vardığını açıkladı. Pence, Barış Pınarı Harekatı’nı kast ederek Türkiye’nin yürüttüğü askeri operasyonu 120 saatliğine yani 5 günlüğüne askıya alacağını ve YPG’nin 20 mil (yaklaşık 32 kilometre) olarak oluşturulması hedeflenen güvenli bölge alanından çekileceğini bildirdi.

Pence günübirlik düzenlediği Ankara ziyaretinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile 1 saat 20 dakika ikili, 2 saat 40 dakikalık heyetler arası görüşmeler yaptı. Pence, sonrasında Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’yla birlikte ABD Büyükelçiliği Rezidansı’nda kameralar karşısına geçti.

Pence, ABD Başkan Donald Trump’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bu çatışmaya barışçı bir çözüm bulunması konusunda istekli olduğu için çok müteşekkir olduğunu söyledi. Pence, konuşmasında “liderlik” vurgusuyla sıklıkla övgüyle söz ettiği Trump’ın, Pompeo'yla birlikte kendisini Türkiye’ye şiddeti sonlandırmaya ve ateşkes sağlamaya gönderdiğini dile getirdi. Trump’ın hafta başında telefon ettiği Erdoğan’a açıkça ateşkes istediğini söylediğini belirten Pence, Trump’ın şiddeti sonlandırmak istediğini kaydederek, ateşkes durumunu güvenli bölge oluşturulması için önemli bir seçenek olarak gördüklerini ifade etti.

Pence, “Türkiye’ye taahhüdümüz şu: YPG ya da SDG ile bu çekilmenin düzgün şekilde yapılması için çalışacağız. Sınırdan 20 mil (32 kilometre) içeriye çekilecekler. Ateşkes sırasında bize bunun düzgün bir şekilde yapılacağı yönünde güvence verdiler” ifadesini kullandı. Basın toplantısını yaptığı dakikalarda YPG’nin hali hazırda bu geri çekilmeyi başlattığını da söyleyen Pence, “Türkiye ile hemfikir olduğumuz nokta YPG unsurlarınca 120 saat içerisinde bölgeden çekilmeleridir ki zaten bu hali hazırda başlamıştır. YPG'nin düzenli şekilde çekilmesi sağlanacaktır biz şu anda konuşurken bu zaten başladı. Amerika her zaman güvenli bölge olmasını savundu, çalıştı” diye konuştu.

Barış Pınarı Herakatı’nın geleceği açısından Pence’in “120 saatten sonra da tamamıyla ateşkes olacağına inanıyoruz” ifadesi göze çarptı. Pence, “Türkiye güvenli bölge oluşturulması ile askeri operasyonunu tümüyle durdurmayı kabul etti. Amerika eğer tamamıyla askeri operasyon durmazsa yaptırımlarını durdurmayacaktır. Trump müttefikimiz Türkiye ile oldukça açık konuşmuştur. Türkiye ile birlikte yeni anlaşma üzerinde çalışıyoruz, YPG'nin güvenli bölgeden çekilmesi için. Birlikte bu bölgeye barış ve huzur getirilmesi için çalışıyoruz” dedi.

Bu güvenli bölge anlaşmasında önemli unsurlardan birisini dini azınlıklar olarak vurgulayan Pence, dini ve etnik azınlıkları korumak konusunda mutabakata varıldığına işaret etti.

“Amerika SDG'nin IŞİD'le mücadelesine her zaman müteşekkir” diyen Pence, bugün Türkiye’yle varılan anlaşmayla şiddeti sonlandırdıklarını tekrarlayarak, Türkiye’yle Kobani’de operasyon yapılmaması konusunda anlaşma sağlandığını da söyledi. Pence, ABD’nin Suriye’deki Kürt nüfusunun çıkarları için çaba göstermeye devam edeceği mesajını da verdi.

ABD’nin Türkiye’yle yakın işbirliği içinde çalışmaya devam edeceğini kaydeden Pence, uzun vadeli barış ve istikrar için bir tampon bölge oluşturmuş olacakları görüşünü aktardı.

Ayrıca IŞİD terör örgütü konusunda Suriye'nin kuzeyinde bu örgütün faaliyetlerini sonlandırmak için karşılık taahhütlerde bulunulduğunu belirten Pence, "Bu aynı zamanda, DAEŞ'in eskiden kontrol ettiği bölgelerdeki hapishaneler ve yerlerinden edilmiş kişilerle ilgili çabaların koordinasyonuyla ilgili mutabakatı da içeriyor” bilgisini verdi.

“Türkiye askeri harekatını sonlandırdığında yaptırımlar olmayacak” vurgusu

Pence, Türkiye’nin bu geçici 5 günlük ateşkes süreci sonrasında kalıcı ateşkesi uygulamaya koyduğu andan itibaren şu ana kadar ABD'nin getirdiği tüm yaptırımların kaldırılacağını ve bu konuda ABD Kongresi nezdinde gerekli çalışmayı yapacaklarını da açıkladı. Pence, “Anlaşmadan da göreceksiniz, aramızdaki algı tabii ki ABD, ateşkesin uygulanmasıyla Türkiye'ye yeni yaptırımlar uygulamayacak ve daimi bir ateşkes gerçekleştiğinde, Başkan Trump, ekonomik yaptırımların kaldırılması konusunda anlaştı. Başkan Trump, açık ve net bir şekilde müttefikimiz Türkiye’ye şu mesajı verdi: Türk askeri güçlerinin Suriye’ye girişi konusunda bu duruma karşı olduğunu net şekilde ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile konuşmalarında ve yazışmalarında da bunu birçok kez ifade etti. Trump’ın açık sözlülüğü ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilişkilerinin gücü ve bunların tümü bu anlaşmayı mümkün kılmıştır. Şimdi birlikte çalışarak bu anlaşmayı harekete geçirmek için çalışacağız” ifadelerini kullandı.

Pence, bir Türk gazeteci tarafından “NATO müttefikinize PKK-YPG terör örgütü için yaptırımlar tehdit ediyor olmanız için ne diyeceksiniz?” sorusuna karşı yaptırım kararını savundu. “Amerika, Türkiye’nin Suriye’deki askeri operasyonunu onaylamadı” diyen Pence, Trump’ın bu konuda açık olduğunu kaydederek ve “masum sivil hayatlar söz konusu idi” diyerek “Eğer bugün Türkiye’yle anlaşma sağlanmasaydı yeni yaptırımlar gündeme alınacaktı” dedi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG