Erişilebilirlik

Olimpiyat Komitesi Resmi Kararını Verdi


Uluslararası Olimpiyat Komitesi, tarihi bir oylamayla Fransa’nın başkenti Paris ile Los Angeles’ı aynı anda iki farklı Olimpiyat Oyunu’nun ev sahibi kentleri olarak seçti. Paris 2024, Los Angeles ise 2028 yaz oyunlarına ev sahipliği yapacak.

Olimpiyat Komitesi tarihinde ilk defa Yaz Olimpiyatları için iki ülkenin ev sahipliğine aynı anda karar verdi. Komite Başkanı Thomas Bach, iki adayı aynı anda seçebilmek için son bir yıldır çabalıyordu

Böylece hem Paris hem de Los Angeles üçüncü defa Olimpiyatlar oyunlarını ağırlayacak.

Paris’te en son Olimpiyat Oyunları 2024’ten tam yüz yıl önce, yani 1924’te yapılmıştı. Amerika’da ise son 32 yıldır Yaz Olimpiyatları düzenlenmiyordu.

2024 oyunlarına ev sahipliği yapmak isteyen Los Angeles, yerini Paris’e bırakınca, yedi değil 11 yıllık bekleme sürecindeki belirsizliklere karşı fazladan 300 milyon dolar daha bütçe kazanmış oldu.

Gizli oylama yapılmadı

Bu yıl önceki yıllarda yaşanan çalkantıların ve skandalların ardından gizli oylama yapılmadı. 2016’da yapılan oylamada Brezilyalı Olimpiyat Komitesi üyelerinin oylarını sattığı iddiaları bugün hala konuşuluyor.

Komite Başkanı Bach, katılımcıların ellerini kaldırarak oy kullanmasını istedi. Ret oyunun çıkmadığı oylamada karar oy birliğiyle alınmış oldu.

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, sonuçlar açıklanırken göz yaşlarına hakim olamadı.

Los Angeles Olimpiyat heyeti ise üyelerin giydikleri spor ayakkabılarla dikkat çekti.

Heyetin lideri Casey Wasserman “Spor ayakkabılar 2028 oyunlarına getireceğimiz ‘California-cool’ havasını yansıtıyor” dedi.

Harcanan paralar tepki çekiyor

Olimpiyatlar için ayrılan bütçeler ve harcanan paralar son yıllarda ev sahibi kentlerin sakinleri tarafından destek görmüyor.

Son olarak 2024 adayları Roma, Hamburg ve Budapeşte’nin adaylıktan çekilmesi komite için ani bir darbe olmuştu.

Olimpiyat Komitesi Başkanı Bach, ‘Ajanda 2020’ adlı reform paketi ile milyarlarca dolar harcanan stadyumları ve alt yapı projelerini elemek istemişti. Paris ve Los Angeles Bach’ın bu vizyonunu uygulamaya hazırlanıyor.

Paris, Stade De France’ın yakınında yüzme ve dalış sporlarının yapılacağı yeni bir spor kompleksi inşa etmeyi planlıyor. Tenis ve boks turnuvalarının yapılacağı Roland Garros’nun da genişletilmesi gündemde. Tüm bu projelerin maliyeti, 892 milyon dolar olarak hesaplanıyor.

Los Angeles’ta ise durum daha farklı. Olimpiyatlar’a şimdiden hazır olduklarını söyleyen Los Angeles da etkinlikler için 5 milyar 300 milyon dolar bütçe ayırdı.

2020 Olimpiyat Oyunları’nın ev sahibi Tokyo, maliyetin 12 milyar 600 milyon dolar olacağı tahminini açıklamıştı. 2012’de Londra’da düzenlenen oyunların maliyeti ise 19 milyar doları bulmuştu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG