Erişilebilirlik

Oğan: 'Kerkük de İşgal Edilecek'


Türkiye'de Musul Başkonsolosluğu'na IŞİD baskını 'kriz' olarak ana gündem maddesine dönüşürken, muhalefetten AKP Hükümeti'ne ciddi tepki geldi. MHP Iğdır Milletvekili Sinan Oğan, Musul'daki tabloyu Amerika'nın Sesi'ne değerlendirdi

TBMM Dışişleri Komisyonu'nun MHP'li üyesi Sinan Oğan, yaşanacak hadiseye dair daha dün yaptığı uyarılara rağmen AKP'li vekillerce alaya alındığını belirterek, ''Kerkük de işgal edilecek'' diyerek şimdiden uyardı.

Musul'da yaşanan gelişmeler nedeniyle Türkiye'de AKP Hükümeti'nin izlediği dış politika, Suriye'de Süleyman Şah Türbesi'ne yönelik yaklaşık 2 ay önce İŞİD'in açık işgal tehdidi olmasına karşın alınmamış önlemler, tartışma konusu oldu.

TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi, MHP Iğdır Milletvekili Sinan Oğan, Musul'daki tabloyu Amerika'nın Sesi'ne değerlendirdi. TBMM Genel Kurulu'nda dün söz aldığını ancak AKP'lilerce Musul üzerine yaptığı konuşma nedeniyle alaya alındığını kaydeden Oğan, ''Bildiğiniz üzere dün Meclis'te yargı paketi görüşmeleri vardı. Ancak ben kürsüye geldim ve özellikle iktidar partisi vekillere TBMM çatısı altında acilen ‘Irak'taki gelişmeleri konuşalım’ dedim. Irak ordusu tek kurşun atmadan elindeki silahları devrederek kaçtı. Şimdi konsolosluğumuz kuşatılmış durumda TBMM'de bunu acilen konuşalım. Bunu milli menfaat olarak görelim dedim. Ancak AKP'li vekiller oturdukları yerlerden laf atarak 'Biz burada ciddi işlerle uğraşıyoruz' benzeri ifadelerle Musul konusu ihmal edildi'' diye konuştu.

‘Ankara'dan Musul'a demir kapıyı açın teslim olun talimatı verildi’

Şimdi Türkiye'nin toprağı işgal edilmiş bir ülke konumunda olduğunu belirten Oğan, ''Bu hadise yenilir yutulur değildir. Maalesef edindiğimiz bilgiye göre Ankara'dan Musul Başkonsolosluğu'na ‘teslim olun’ talimatı verilmiştir. Oradaki demir kapı hiç direniş gösterilmeden hükümetin talimatı üzerine açılmış ve içerideki herkes İŞİD'in rehinesi olmuştur'' dedi.

Orta Doğu'yu yakından izlediğini anımsatan Oğan, ''Bölgede durum gittikçe sıkıntılı hale geliyor. Türkmenler'in ağırlıklı olduğu Telafer de ciddi tehdit altındadır. Oradaki Türkmenler kısmen silahlı ancak kendilerini ne derece savunma şansı olur bilemiyoruz. Ancal İŞİD'in öncelikli hedefi Kerkük'tür. Açıkça söylüyorum Kerkük de işgal edilecektir'' diye konuştu.

‘Hükümeti art niyetli görüyorum’

Musul'da aylardır kenar mahallelerde İŞİD'in hücre evleri olduğunu kaydeden Oğan, ''Muhalefet vekillerince bilinmekte olan bu gerçekleri Hükümet'in MİT'in bilmemesi mümkün değil. Tam bir becerisizlik, aymazlık ve art niyet olarak görüyorum. Bunu bilmemek için ya çok saf olunması ya da çok cahil olunması lazım. Ben şahsen saflık veya cehalet olduğunu düşünmüyorum işin içinde hükümetin ileriye dönük başka hesapları olduğunu düşünüyorum'' dedi.

Korutürk: ‘Türkiye'nin yaşananlarda maalesef ciddi sorumluluğu var’

TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi, CHP'li Osman Korutürk de, ''Bölgemizde meydana gelen bu olay tüm istikrarı bozacaktır. Şimdi Suriye ardından Irak'ın da zaten sarsıntıda olan toprak bütünlüğü tehdit altına girmiştir. Yaklaşık iki yıldır Musul'un varoşlarından itibaren örgütlenmeye başlamıştır. Türkiye'nin ciddi sorumluluğu var maalesef. Türkiye eskiden Orta Doğu'daki ihtilaflarda taraf olmazken, etnik ayrımcılık yapılmazken fabrika ayarları diyebileceğimiz diplomasisindeki bütün temel tavrı değişti. Hükümetin çok ciddi tutum değişiklikleri söz konusu olmuştur ve sonuçta Türkiye aleyhine bu gelişmeler de yaşanmaya başlamıştır'' diye konuştu.

‘Konsoloslukta çekirdek kadro kalmalıydı’

Emekli Büyükelçi Korutürk, diplomat gözüyle Musul Başkonsolosluğu'nda 49 kişi bulunmasını eleştirdi. Musul'da ne olacağını, birkaç aydır İŞİD'in oraya ilerlediğini uluslararası medyanın yazdığını belirten Korutürk, ''Musul Başkonsolosluğu'nu çekirdek kadroya çekmek gerekirdi. Aileler çoktan Türkiye'ye dönmüş olmalıydı. Ayrıca başkonsolosluğumuz için mutlaka bir acil tahliye planı vardır ancak bunun da uygulanmadığını görüyoruz. Hem personelimiz hem ailelerimiz tehlike altında. Bir başka sıkıntı orada şimdi kriptolu, gizli yazışmalarımız da artık ortada kaldı. Orası tümüyle ele geçirilmiş oldu'' dedi.

‘Türk diplomasisi rota değiştirince’

Türkiye'nin eskiden Orta Doğu'da sözü dinlenen ve Arap ailesine mensup olmayan taraf olarak olaylara serinkanlı yaklaştığını anlatan Korutürk, ''Ancak yıllardır Türkiye'ye yönelik bu tarz saldırılar olmamıştı. Ne zaman ki Türkiye çatışmalarda taraf oldu, Sünni ağırlıklı etnik bir kimliğe dönük politikalar izlenince Türkiye maalesef hedef ülke haline geldi'' diye konuştu.

Muhalefet: ‘Türkmenler da sahipsiz bırakıldı’

CHP'li Korutük, Türkmenler'in yaşananlardan dolayı ciddi endişe duyduğunu belirterek, şunları ifade etti: ''Oradaki Türkmenler de Türkiye'nin kendilerine sırt çevrildiğini düşünüyorlar. Şu anda da ciddi endişe duyuyorlar. Irak'ın asli sahipleri olan Türkmenler, hükümetin bu etnik dış politikasıyla dışlanmış hissediyorlar. Çünkü orada Türkmenler'in yarısı Şii'dir, şimdi Türkmenler'in önemli bölümü sahipsiz kaldı.''

MHP'li Oğan da, ''Türkmenler kendilerine kimsenin sahip çıkmadığı, ellerinde silah olmadığı için derin kaygı içindeler. Kerkük'ü de mesela terk etmek durumunda kalacaklardır'' dedi.
  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG