Erişilebilirlik

Öcalan ve HDP’den Boykot İddiasına Yanıt


Terör örgütü PKK'nın cezaevindeki lideri Abdullah Öcalan’ın İstanbul’daki HDP’li Kürtler'e, seçimleri boykot etme çağrısı yaptığı iddiaları üzerine avukatları Öcalan’ın mesajını yayınladı. Avukatlar, Öcalan’ın kararı HDP’ye bıraktığı görüşünde. HDP ise stratejisini sürdüreceğini açıkladı.

Doç. Dr. Ali Kemal Özcan’ın İmralı’da Öcalan'la görüştüğünün ortaya çıkmasının ardından Anadolu Ajansı, Öcalan‘ın İstanbul seçimleri için tarafsızlık çağrısı yaptığını bildirdi. Bu haberin ardından başlayan tartışmalara Öcalan’ın avukatları da katıldı.

18 Haziran’da Öcalan'la görüştüklerini açıklayan avukatlar, görüşmenin ayrıntılarını yazılı açıklamayla kamuoyuyla paylaştı. Avukatlar tarafından yapılan yazılı açıklamada, Özcan'la Öcalan arasındaki görüşmeden haberdar olmadıkları belirtildi. Açıklamada, “Özcan’ın gerçekleştirdiğini söylediği görüşmesine dair ifade ettiği hususlar, bunları kamuoyu ile paylaşma biçimi ve kullandığı kavramlar kendisini bağlayacak hususlardır. Bizim müvekkilimizle görüşmeden bunları teyit etmek ya da yanıt vermek durumumuz bulunmamaktadır” denildi.

''Öcalan HDP’nin kendi yolunu koruması gerektiğini düşünmekte''

Açıklamada Öcalan’ın, HDP ve İstanbul seçimlerle ilgili, ‘’Sayın Öcalan HDP’de vücut bulan demokratik ittifak anlayışının güncel seçim tartışmalarına taraf ve payanda yapılmaması gerektiğini ifade ederken toplumsal uzlaşıyı kast ettiğini, kutuplaştırmaya, ikili duruma tuz biber olunmaması gerektiğini söylemiştir. Kutuplaşma siyasetinin hakaret söylemleri ve demagoji ile bir çatışma ve savaş siyaseti olduğunu, HDP’nin kendi yolunu koruması gerektiğini düşünmektedir. Bu hususların HDP ile görüşülmesini ve tartışılmasını söylemiş, bununla birlikte siyasi bir parti olarak HDP’nin çalışmalarını HDP’nin kendisinin yaptığını ve kararlarını da HDP’nin vereceğini belirtmiştir’’ görüşleri yer aldı.

Öcalan’ın kamuoyuyla paylaşılmasını istediği mektubundaysa, ‘’Önümüzdeki dönemde gerek iç toplumsal gerek bölgesel ve küresel sorunların daha da ağırlaşacağını göz önünde bulundurarak bu üçüncü yol tavrının korunması büyük bir önem ve anlam ifade etmektedir. Bu çerçevede HDP’de vücut bulan Demokratik İttifak anlayışı, güncel seçim tartışmalarına taraf ve payanda yapılmamalıdır. Demokratik İttifakın önemi ve tarihsel anlamı mevcut ikilemlere kendine angaje etmemesi ve şimdiye kadar olduğu gibi seçimlerdeki tarafsız çizgisinde ısrar etmesidir” ifadeleri vardı.

HDP: ''Seçim stratejisinde değişiklik yok''

Öcalan’ın ardından gözler bu kez HDP’ye çevrildi. HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli adına yapılan yazılı açıklamada, seçim stratejisinde herhangi bir değişiklik olmadığı vurgulandı.

Öcalan’ın çağrısının yanlış yorumlandığı savunulan açıklamada, Anadolu Ajansı’na tepki vardı. Erdoğan’ın HDP ve Öcalan’ı karşı karşıya getirmeye çalıştığını savunan HDP yönetimi, “İktidarın bir ajansı olarak çalışan AA’nın, sorumsuz tutumu basın ahlakının siyasal çıkarlar için nasıl ayaklar altına alındığını göstermek açısından ibretliktir. AA’nın tutumu İmralı’daki hukuk güvensizliğinin ve ihlalinin bir ispatıdır. Savcılığın ve idarenin sorumluluğundaki bir metin muhataplarına henüz ulaşmışken, AA’ya sızdırılmış olması, 20 yıllık hukuk ve ahlak dışılığın da ispatıdır. Demokratik kamuoyu asıl bu keyfiliğe odaklanmalıdır. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, AA’ya etik dışı bir şekilde sızdırılan bu metin üzerinden partimizi ve Sayın Öcalan’ı karşı karşıya getirmeye çalışması, siyasette ne kadar pragmatist davrandığını ve çaresiz kaldığını da göstermektedir” dedi.

HDP’nin seçim stratejisinde değişiklik yapmadığına dikkat çekilen açıklamada, “İki tarihsel blok arasında taraf olmamaya ve Üçüncü Yol stratejisini kararlı ve ısrarlı bir şekilde sürdürmeye dayalı olarak HDP’nin İstanbul seçimlerine yönelik seçim stratejisinde ve taktik adımlarında bir değişiklik söz konusu değildir” denildi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG