Erişilebilirlik

Obama Yönetimi Mısır'a Reform Çağrısını Yineledi


Obama Yönetimi Mısır'a Reform Çağrısını Yineledi
Obama Yönetimi Mısır'a Reform Çağrısını Yineledi

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre Başkan Yardımcısı Joe Biden Mısır Başkan Yardımcısı Ömer Süleyman’la bir telefon görüşmesi yaptı

Obama yönetimi Mısır hükümetinin reformlara devam etmesi ve tutuklanan göstericilerle gazetecileri serbest bırakması çağrısında bulundu.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre Başkan Yardımcısı Joe Biden Mısır Başkan Yardımcısı Ömer Süleyman’la bir telefon görüşmesi yaptı. Biden, protestoculara ve gazetecilere baskı yapılmasına, şiddet uygulanmasına ve alıkonmasına son verilmesini istedi.

Açıklamaya göre Biden ayrıca geçiş döneminde muhalefetten geniş bir kesimin katkısına yer verilmesi gerektiğini kaydetti.

Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs de seçimlerin adil ve serbest olması için somut adımlar atılması çağrısında bulundu.

Daha önce de Amerika Savunma Bakanı Robert Gates Mübarek hükümetinin reform sözünü tutması gerektiğini söyledi. Mısır konusunu ilk kez kamuoyu önünde değerlendiren Gates geçiş döneminin düzenli olması ve reform yolunda mesafe alınmasının önemine vurgu yaptı. Savunma Bakanı Gates, Tunus ve Mısır örneklerinin Ortadoğu hükümetlerini, halklarının siyasi ve ekonomik sorunlarına eğilmeye teşvik etmesi gerektiğini söyledi.

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’i istifaya çağırmayan Obama yönetimi yetkilileri, tüm kesimlerin dahil olacağı demokratik reform sürecinin başlaması ve adil ve serbest seçimlerle daha temsili bir hükümetin kurulması gerektiğini savunuyor.

Amerikan yönetimi Mısır hükümetine – büyük çoğunluğu askeri olmak üzere – yılda 1,5 milyar dolar yardım yapıyor. Şu an için yardım miktarında bir değişiklik yapılması öngörülmüyor. 2011 bütçesinde de Mısır’a yapılacak yardım miktarında bir değişiklik yok. Ancak Amerikalı yetkililer gelişmeler ışığında yardım programının gözden geçirilebileceğini söyledi.

30 yıldır iktidar olan Hüsnü Mübarek, dev protestolar karşısında yeniden aday olmayacağını açıkladı, ancak protestocuların istediği gibi istifa etmeyi reddediyor.

XS
SM
MD
LG