Erişilebilirlik

Obama Müdahale İçin Kongre Desteği Arıyor


Amerika’da bazı Kongre üyeleri Suriye'ye askeri müdahale konusunda kuşkularını ifade ederken Başkan Barack Obama Kongrede lobi çabalarını arttırdı

Obama kendisine uzun süredir Suriye’ye güçlü bir müdahale çağrısı yapan Cumhuriyetçi Senatörler John McCain ve Lindsey Graham ile Beyaz Saray’da biraraya geliyor.

McCain daha önce Amerika’nın sınırlı hava saldırısının ötesine geçerek Beşar Esat’ı devirmeyi de içeren kapsamlı bir müdahaleye girişmesi gerektiğini açıklamıştı.
Ancak bazı Kongre üyeleri hertürlü askeri müdahaleyi sorgulayarak Amerika'nın yeni bir savaşa girmesine karşı çıkıyor.

Amerikalı yetkililer Pazar günü bazı milletvekillerini Suriye konusunda bilgilendirerek Ağustos ayında Şam yakınlarında 1000’in üzerinde kişinin ölümüne neden olan sivillere yönelik saldırıda zehirli gaz kullanıldığına dair istihbaratı paylaştı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov Amerika’nın gösterdiği kanıtların saldırının yapıldığı iddia edilen yer isimleri ve onları gösteren coğrafi koordinatlar açısından yetersiz olduğunu savundu.

Rusya Dışişleri Bakanı ayrıca Amerikalı yetkililerden daha fazla ve ayrıntılı bilgi istendiğinde, bilgilerin gizli olduğu gerekçesiyle paylaşılmadığını da iddia etti.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü ise Çin’in tekyanlı bir askeri müdahaleyle ile ilgili kaygılarını tekrarlarken Amerikalı istihbarat yetkililerinin Suriye konusunda Çinli yetkilileri bilgilendirdiğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler silah denetçileri geçen hafta Şam yakınlarındaki saldırı bölgesinden topladıkları ökrnekleri tahlil edilmek üzere labaratuara gönderdi. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon laboratuar sonuçlarının tüm üyelerle paylaşılacağını bildirdi.

Suriye Hükümeti kimyasal silah kullandığı suçlamasını reddediyor, bul silahların isyancı güçler tarafından kullanıldığını savunuyor.

Suriye resmi haber ajansı, Suriye’nin Birleşmiş Milletler Büyükleçisi Beşar Caferi’nin Ban Ki-moon’a mektup yazarak herhangi bir saldırıyı önlemek için sorumluluklarını üstlenmeye çağırdığını bildirdi.

Suriye Dışişleri Bakanı Yardımcısı Faysal Makdat Obama’nın kongre onayını almaya çalışması ile ilgili olarak “Suriye konusunda tereddüt ettiğini ve kafasının karışık olduğunu gösteriyor” dedi.

Arap Birliği dışişleri bakanları Pazar günü Kahire'de yaptıkları toplantıda saldırıdan Esat rejimini sorumlu tutarak, BM ve uluslararası toplumu, Suriye hükümetine karşı caydırıcı önlemler alma çağrısı yaptı.

İlgili bağlantılar

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG