Erişilebilirlik

Obama'dan İngiltere'ye AB Mesajı


Başkan Barack Obama, Londra ziyaretinde kendisini, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nda kalıp kalmayacağının oylanacağı referandumla ilgili tartışmaların ortasında buldu. Obama, 23 Haziran’da yapılacak halkoylamasında İngiltere’ye birliğin içinde kalma çağrısı yaptı

Londra’da İngiltere Başbakanı David Cameron’la ortak basın toplantısı düzenleyen Obama, İngiltere’nin, AB’nin üyesi olarak daha güçlü olduğunu savundu.

İngiltere’nin AB üyeliği sayesinde kolektif güvenliği ve refahı güçlendirdiğini söyleyen Obama, Avrupa içindeki bölünmelerin NATO’yu da zayıflatacağına işaret etti.

Obama aynı zamanda ticaret anlaşmaları açısından AB dışında bir İngiltere’nin arka plana düşeceği uyarısında bulundu.

Obama “Açık olayım. Sonunda bu İngiliz seçmeninin karar vereceği bir konu. Ancak özel ilişkimiz göz önünde bulundurulduğunda, dostların açık sözle konuşması gerektiğini söyleyebiliriz. Açıkçası karar Amerika’yı ilgilendiriyor, çünkü bizim geleceğimizi de etkiliyor” diye konuştu.

“Özel İlişki”

Cameron “Bugün konuştuğumuz her konuya baktığımızda İngiltere’nin AB üyeliğinin kolektif gücümüzü ve nüfuz alanımızı genişlettiğini görüyoruz” diye konuştu.

Obama, The Telegraph gazetesinde yayınlanan köşe yazısında İngiltere’yi öven ifadeler kullandı. Obama “Amerika, sizin güçlü sesinizin Avrupa’nın dünya sahnesinde etkin olmasını garanti altına aldığını ve Atlantik’in diğer tarafındaki müttefiklerinizle birlikteliği sağladığını görüyor. Amerika ve dünya kendi sınırlarınızı aşan etkinizin devamına gereksinim duyuyor. Avrupa’nın geri kalanı için de durum böyle” sözlerini kullandı.

Ancak Obama’nın sözleri İngiltere’nin birlikten çıkmasını isteyenlerden ciddi tepki çekti. Londra Belediye Başkanı Boris Johnson, Amerikalı liderlerin kendilerinin AB gibi bir kurumda olmayı düşünmeyeceklerini söyledi. Amerikalı liderleri bu konuda ikiyüzlü davranmakla suçlayan Johnson, Washington’un NAFTA ülkesi olarak Kanada ya da Meksika’nın kendi yasalarının Amerika’da geçerli olmasına ya da bu ülkelerin Amerikan politikalarını etkilemesine asla izin vermeyeceğini ifade etti.

Sağcı Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi’nin (UKIP) lideri Nigel Farage Obama’ya daha sert bir ifadeyle “Burnunu sokma” dedi.

Kraliçeyle Öğle Yemeği

Obama, bir gün önce doğum gününü kutlayan Kraliçe Elizabeth’le öğle yemeği yedi. Obama, kraliçeye çeşitli Amerikan başkanları ve eşleriyle yaptığı görüşmeleri içeren bir fotoğraf albümü sundu.

Obama, Londra’ya gelmeden önce Suudi Arabistan’da Körfez Ülkeleri İşbirliği Konseyi’nin toplantısına katıldı.

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG