Erişilebilirlik

Obama Darbe Girişimini Değerlendirdi


Obama Darbe Girişimini Değerlendirdi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:08:02 0:00

Başkan Barack Obama, bugün Meksika Cumhurbaşkanı ile yaptığı görüşme sonrasında düzenlediği basın toplantısında, bir soru üzerine Türkiye’deki gelişmeleri de değerlendirdi.

Obama yaklaşık sekiz dakika süreyle verdiği cevapta, Türk hükümetinin yanında durduklarını, darbeye karşı olduklarını söyledi ve herhangi bir şekilde Amerika’nın bu girişime dahil olduğu veya önceden bilgisi olduğu yolundaki iddiaların tamamen asılsız olduğunu bildirdi.

Obama bunları Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da ilettiğini söyledi ve bu tür söylentiler yayılmasının Türk-Amerikan ilişkilerini tehdit ettiğini kaydetti.

Obama, aynı şekilde bu tür söylentilerin Türkiye'de yaşayan Amerikalılar açısından da tehdit oluşturduğunu dile getirdi.

Obama, sert bir dille darbe girişimini kınarken, Amerika’nın bu tür bir açıklamayı ilk yapan taraflardan biri olduğunun altını çizdi. Obama, Türk halkının demokratik yollardan seçilmiş bir hükümeti hakettiğine dikkat çekerken, Türk halkının darbe girişimi sırasında demokrasiye sahip çıkmasından, siyasi açıdan Erdoğan’la zıt görüşte olan partilerin hükümete destek vermesinden övgüyle sözetti.

Obama, Gülen’in iadesi konusunda ise, konunun hukuki bir süreç olduğunu ve kendisinin ya da herhangi bir başkanın konuya müdahalesinin, hukuk kurallarını bir kenara bırakmasının söz konusu olmayacağını dile getirdi. Türk hükümetinden somut kanıtlar beklediklerini de tekrar dile getirdi. Amerika’nın bir hukuk devleti olduğunu ve yasal yol ne ise, ikili anlaşmalar çerçevesinde bunun takip edileceğini vurguladı.

Obama IŞİD konusunda ise şöyle konuştu: "Türkiye ile, hükümet istikrarı yeniden oluşturma çabalarını sürdürürken de beraber çalışmaya devam edeceğiz. IŞİD ile mücadelede kullandığımız Türkiye’deki hava üssümüz İncirlik’ten uçuşlar yeniden başladı. IŞİD’in Suriye’deki konumunu zayıflatmak yönünde yakaladığımız ivmeyi kaybetmemek için Türkiye ile çalışmaya devam edeceğiz ve bu krize çözüm bulma konusundaki başarı şansımızı güçlendirmeye çalışacağız."

Obama Darbe Girişimini Değerlendirdi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:52 0:00

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG