Erişilebilirlik

Newseum'da Gazeteciler Anıldı


Newseum'da Gazetecilere Anma Töreni
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

Dünyanın en karışık ve tehlikeli bölgelerinde muhabirlik yapan gazetecilerden her yıl onlarcası hayatını kaybediyor. Geçen yıl ölen gazetecilerden 14’ü, Washington’daki haber müzesi Newseum’da geçtiğimiz günlerde törenle anıldı.

Tarihinde ilk kez, Newseum, “Today’s Front Pages – Bugünün Ön Sayfaları” sergisini kararttı ve yerine geçen yıl görev başında hayatını kaybeden 14 gazetecinin fotoğraflarının da yer aldığı “Without News – Habersiz” başlığı altında gazetecileri anma töreni düzenledi. Gazetecileri Koruma Komitesi’nden Kathy Gannon, Newseum’daki Gazeteciler Anıtı’nın geçen yıl hayatını kaybeden 80 gazeteciyi temsil ettiğini söylüyor.

Törende baş konuşmacı olan Associated Press muhabiri Kathy Gannon, ölen gazeteciler listesinde yer almamasının mucize olduğunu söylüyor. Gannon, Afganistan’da seçimleri izlerken vurulmuş.

Afganlı bir polis, Gannon ve Pulitzer Fotoğrafçılık Ödülü sahibi Anja Niedringhaus’a ateş açmış. Gannon yaralanırken, meslektaşı olay yerinde can vermiş.

15 ameliyat geçiren Gannon’ın önünde en az bir ameliyat daha olsa da, AP muhabiri çatışma bölgesine dönmeye kararlı: “Haber yapmak istiyorum. Kafamda, Pakistan ve Afganistan’dan aktarmak istediğim birçok hikaye var.”

Newseum’un yöneticilerinden Gene Policinski, felaket ve savaş bölgelerinden gelen haberleri bu cesur gazetecilere borçlu olduğumuzu söylüyor.

Policinski, “Bu gazeteciler olmasaydı, ya hiç haberimiz olmayacaktı ya da çok yüzeysel, derinliği olmayan haberler gelecekti. Belki yaşanan bir doğal felaketi, çatışmayı ya da Ebola’yı duyacaktık ama bu olayların insani boyutlarından haberimiz olmayacaktı” diyor.

Geçen yıl ölen gazeteciler arasında çok sayıda serbest çalışan muhabir bulunuyor. Büyük haber ajansları ve medya şirketleri, masrafları azaltmak için bağımsız gazetecilerle çalışmayı tercih ediyor.

Ölen serbest gazeteciler arasında, IŞİD’in katlettiği James Foley ve Steven Sotloff da var. Sotloff’un annesi, oğlunun ölmeden önce göndermeyi başardığı mesaj hakkında konuştu: “Herkesin iki hayatı var. İkinci hayatın, ilkini fark ettiğinde başlıyor. Bu sözler, 13 ay esir hayatı yaşayan oğluma ait. Steven eve dönemeyeceğini kabullenmeye başlamış ve çılgınca yaşadığı ilk hayatının sonuna geldiğini anlamış. Oğlum ikinci hayatından bahsederken, onun için yas tutmak yerine sahip olduğumuz özgürlüklerin tadını çıkarmamızı istiyor.

Gazetecileri Koruma Komitesi’ne göre, geçen yıl Ukrayna’da 11 gazeteci öldürülmüş. Merkezi Kiev’deki Vesti gazetesi muhabiri Vyacheslav Veremiy, bu gazetecilerden biri.

Ukrayna’da bir televizyon kanalının yayınladığı videoda, Veremiy’in daha önce Kiev’de görüntülediği silahlı ve maskeli bir grubun saldırısına uğradığı görülüyor.

Newseum’daki Gazeteciler Anıtı, 1837’den beri dünyanın farklı yerlerinde hayatını kaybeden toplam 2,271 gazetecinin adını taşıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG