Erişilebilirlik

New York’ta Yargılanan Türk Oyuncu Suçlamaları Kabul Etti


İran’a, uygulanan ticari ambargoyu ihlal edip, izinsiz bir şekilde, havacılık ve füze yapımında kullanılan nikel kobalt metal tozu sattığı iddiasıyla yargılanan eski tiyatro oyuncusu ve işadamı Erdal Kuyumcu, suçlamaları kabul etti.

Önceki gün New York’ta Brooklyn Bölgesi Federal Mahkemesi’nde görülen duruşmasında Kuyumcu, hakim Dora Irizarry’ye,kendisine savcılık tarafından yöneltilen suçlamaları kabul ettiğini beyan etti.

20 yıl hapis ve bir milyon dolar para cezası isteğiyle yargılanan Kuyumcu’nun, savcılıkla anlaşıp kendisine yöneltilen suçlamaları kabul ettiği belirtildi.

Kuyumcu’nun, savcılığa iş birliği yaptığı kişileri açıklaması sonrasında cezasında büyük bir oranda indirime gidileceği belirtildi.

Kuyumcu’nun alacağı ceza ‘Brooklyn Federal Mahkemesi’nde’ 21 Ekim’de yapılacak karar duruşmasında belli olacak.

Kefalet karşılığında ev hapsindeydi

Amerikan vatandaşı olan 44 yaşındaki Kuyumcu, Türkiye ve Amerika’da çok sayıda televizyon dizisi, sinema filmi, tiyatroda rol almıştı.

Sanat çalışmalarına son yıllarda ara veren Kuyumcu, kurduğu New York merkezli ‘Global Metallurgy LLC ‘ şirketi ile iş dünyasına atılmış ve metal ticareti yapmaya başlamıştı.

Kuyumcu, İran’a uygulanan ekonomik yaptırımları ihlal ettiği ve izinsiz bir şekilde İran’a Türkiye üzerinden füze yapımı, havacılık ve nükleer uygulamalarda kullanılan kobalt ve nikel metal tozu sattığı iddiasıyla geçtiğimiz Mart ayında New York’ta tutuklanmıştı.

Avukatları tarafından mahkemeye yapılan başvuru sonrası kefaletle ev hapsinde tutuksuz yargılanmasına karar verilmişti.

Kuyumcu, hakkında Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından hazırlanan dosyada, Amerikan Hazine Bakanlığından izinsiz olarak, Ohio’da diğer bir Amerikan firmasından satın aldığı kobalt – nikel metal tozunu Türkiye’de bir firma aracılığıyla İran’a sattığı, iş birliği yaptığı kişilerle yaptıklarının suç olduğunu bilerek bu ihracatı gerçekleştirdiği iddia edilmişti.

Kuyumcu’nun kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmesi sonrasında. Ulusal güvenlikten sorumlu Amerikan Adalet Bakan Yardımcısı John P. Carlin ile New York Doğu Bölgesi Başsavcısı Robert L. Capers yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklama’da; Kuyumcu’nun, füze yapımında, nükleer uygulamalar ve havacılıkta kullanılan 450 kg kobalt – nikel metal tozunu İran’a yasal olmayan bir şekilde sattığı yönünde yöneltilen suçlamaları hakim karşısında kabul ettiği belirtildi.

ABD’nin, ulusal güvenliğine tehdit oluşturabilecek bu tür maddelerin satışını sıkı bir şekilde denetlediği belirtildi.

Nükleer üretimde de kullanılabilecek bu tür maddelerin satışının özel izinlere tabi olduğu ve bu satışların çok sıkı denetlendiği vurgulandı. Kuyumcu’nun, bu maddeleri ABD’den, Türkiye’ye göndermek içinsatın aldığını ancak metal tozunu İran’a sattığı vurgulandı.

Kuyumcu:' Gerçekler ortaya çıkacak'

Kuyumcu, Facebook hesabından yaptığı paylaşımda," Bir gün gerçekler ortaya çıkacak ve allahın izniyle son gülen ben olacağım. Beni yalnız bırakmayan ve destekleyen herkese çok teşekkür ederim. Basında yer alan abartılı haberler Lütfen itibar edip benim için üzülmeyin. Sadece dua edin benim için" dedi.

Duruşma belgelerine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

http://docs.voanews.eu/tr-TR/2016/06/15/ee7a0cce-5122-4e2d-9b6c-1d43ae786091.pdf

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG