Erişilebilirlik

New York Times'dan Abdullah Gül'e İnternet Eleştirisi


Türkiye’deki yeni internet yasası, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onaylamasının ardından New York Times’ın başmakalesine konu oldu. Gazetenin 22 Şubat tarihli başmakalesinde Cumhurbaşkanı Gül için “hükümetin ifade özgürlüğüne saldırısında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın safına katıldı” deniyor. Makale aynı zamanda Obama yönetimini duruma yeterince ses çıkarmamasından dolayı da eleştiriyor.

Gazete yeni internet yasasını “Türkiye’nin demokrasisine son darbe” olarak nitelerken yasayı, “Başbakan Erdoğan’ı ve müttefiklerini genişleyen yolsuzluk skandalına karşı korumak amacıyla hükümetin internet üzerindeki kontrolunu sıkılaştırması” şeklinde yorumluyor. Gazete on yılı aşkın bir süredir iktidarda bulunan Başbakan Erdoğan’ın daha otoriter bir lider haline geldiğini ama aynı zamanda köşeye sıkıştığını iddia ediyor. Yasama organı olan parlamentonun Erdoğan’ı durdurmak için bir girişimde bulunmadığını savunan gazete, son dönemde Meclis’ten internet yasasının yanı sıra hükümetin yargı üzerindeki kontrolunu arttıran HSYK yasasının geçtiğini ve Milli İstihbarat Teşkilatı’nın yetkilerini arttıran yeni yasa üzerinde çalışıldığını anımsatıyor.

Türkiye’de yasadan önce internetin zaten kısıtlandığını hatırlatan New York Times, binlerce web sitesi üzerinde yıllardır erişim yasağı bulunduğunun altını çiziyor. 2013’ün ilk altı ayında Türk hükümetinin Google’a 12 bin içeriği kaldırma başvurusu yaptığını belirten gazete, Türkiye’yi “Google içeriğini en çok kısıtlamaya çalışan ülke” diye tanımlıyor.

Avrupa Birliği’yle Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü’nün son gelişmelere karşı sesini çıkardığını yazan New York Times, Amerika’nın duruma yeterince ağırlık koymadığının da altını çiziyor. Gazete, “Bir zamanlar Sayın Erdoğan’la yakın ilişki içinde olan Başkan Obama, aylar süren dolaylı iletişimin ardından en nihayetinde Çarşamba günü kendisiyle konuştu. Ama Beyaz Saray’ın açıklamasından Obama’nın, Erdoğan’a tehlikeli bir yolda olduğunu özellikle vurgulayıp vurgulamadığı anlaşılamıyor. Oysaki kendisine bu mesajın verilmesi gerekiyor. İslami-kökenli Adalet ve Kalkınma Partisi’nin bir zamanlar Batı’da ve Türk halkında destek bulan kapsayıcı demokratik yönetim vizyonu, neredeyse buharlaşıp uçtu. Bu da Türkiye’nin istikrarını, ekonomik büyümesini ve NATO’yla yakınlığını tehlikeye atıyor” ifadesine yer veriyor.

Cumhurbaşkanı Gül’e eleştirisini sürdüren ve Twitter’da izleyici kaybettiğini hatırlatan gazete, “Eğer otoriter eğilimden dönülmezse, bunun Türkiye’ye maliyeti ve ‘Müslüman demokrasi’ olarak saygınlığına ağır olacaktır. Aynı şekilde bir Türkiye’yi bir müttefik olarak gören Batı’ya da ağır bir maliyet getirecektir” diye yazıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG