Erişilebilirlik

New York Liselerindeki Sağlık Önlemleri Tepki Yarattı


New York Liselerindeki Sağlık Önlemleri Tepki Yarattı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00
New York’ta her yıl 7 bin gençkız, 17 yaşını doldurmadan hamile kalıyor. Bunların üçte ikisi kürtaj oluyor. Şimdiyse kentteki devlet liseleri talepte bulunan gençlere doğum kontrol yöntemleri sağlanması için bir program başlatıyor. Programdan 14 yaşındakiler bile yararlanabilecek. Programın kapsamının bu şekilde genişletilmesiyse birçok anne babanın tepkisini çekti.

New York’ta her yıl 18 yaşın altındaki 2 bin 500 genç kız çocuk sahibi oluyor. Çoğu okulu bırakıyor. Bu nedenle kentte hamilelik oranı yüksek 13 lisede kızlara doğum kontrol hapı dağıtılmaya başlandı.

Plan kapsamında, korunmasız cinsel ilişkiden sonra alınan Depo-Provera enjeksiyonu ve Plan-B adlı ilaca erişim sağlanacak. Belediye Başkanı Michael Bloomberg, bunun gerekli olduğunu söylüyor: ”Son 10 yılda gençler arasındaki hamilelik oranını yüzde 25 civarında düşürmeyi başardık. Ancak hala birçok genç kız daha çocuk yaşta hamile kalıyor.”

Lise çağında iki çocuk annesi, hemşire ve ebe Michele Handelman New York eyaleti yasaları uyarınca genç kızlara ailelerinin onayı olmadan doğum kontrolü ve kürtaja erişim sağlandığını söylüyor: ”Gençlerin enfeksiyonları önlemek, HIV testi yaptırmak ve hamilelikten korunmak için ücretsiz ve gizli sağlık hizmetine erişme hakkı var.”

Aileler çocuklarını programa dahil etmeyebilir. Ancak New York Aile Birliği’nden Mona Davids, birçok ailenin bundan habersiz olduğunu söylüyor: ”Belediye Başkanı’nın ve Eğitim Müdürlüğü’nün aileleri hiçe sayarak, anne babaların haber ve onayı olmadan çocuklarımıza kimyasal hormonlarla dolu ilaçları vermesi doğru değil.”

Davids, ailelerin onayı olmadan çocuklara aspirin dahi verilemeyeceğini, doğum kontrol ilaçlarının uzun vadede etkisinin bilinmediğini söylüyor.

Ancak Handelman’a göre Depo-Provera ve Plan B, güvenli bir ilaçlar.

Michele Handelman, ”Bu ilaçlarda kan pıhtılaşması riskine yol açan östrojen hormonu yok. Bu nedenle bu ilaçların tehlikeli yan etkisi olduğunu söyleyemeyiz. Hamilelik, sağlığa çok daha zararlı,” diyor.

Manhattan’da bir lisedeyse öğrenciler farklı görüşlere sahip:

”Ben annem ve babamın öğrenmesini istemem.”

”Ailelerimize haber vermeliyiz çünkü gelişimimizi henüz tamamlamadık.”

”Aileler kızlarının enjeksiyonu yaptırmasına izin vermeli çünkü 16 yaşında çocuk doğurmak insanın hayatını karartır.”

Mona Davids, hamileliği önlemenin daha iyi yöntemlerine dikkat çekiyor: ”Belediye Başkanı Bloomberg çocuklarımızı düşünüyor ve genç kızların hamile kalmasını önlemek istiyorsa o zaman okullarımıza yatırım yapsın, okul bütçelerini arttırsın. Gençler okul sonrası faaliyetlere katılsın.”

Davids ve örgütü, aile onayı şartı getirilmesi için mahkemeye başvuruyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG