Erişilebilirlik

NATO Pakistan’da Yanlış Hedefi Vurdu


Pakistan ile Afganistan arasındaki sınır kapılarından biri
Pakistan ile Afganistan arasındaki sınır kapılarından biri

Afganistan'daki Uluslararası Güvenlik Destek Gücü’ne bağlı helikopterler sınırdaki bir Pakistan karakoluna saldırdı

Bu sabaha doğru Muhmand ilinde yapılan operasyonda 25 asker öldü en az 14 asker yaralandı. Saldırıya hedef olan Salala karakolu sınıra 2,5 kilometre uzakta bulunuyor.

Pakistan ordusu saldırıyı ağır bir dille kınadı ve operasyonun her hangi bir kışkırtma olmaksızın yapıldığını ileri sürdü. Askeri komutanlara göre olay sırasında karakolda 40 asker bulunuyordu.

Pakistan hükümeti saldırıya tepki olarak NATO’nun ana ikmal yolu üzerinde bulunun Turkham sınır kapısını kapattı ve ISAF’e malzeme taşıyan konvoyları durdurdu. Afganistan’daki NATO kuvvetlerinin ihtiyaçlarının nerede ise yarısı bu güzergâh üzerinden karşılanıyor.

NATO ve ISAF hatadan ötürü özür dilerken Afganistan’daki Amerikan kuvvetlerinin komutanı Orgeneral John Allen ölen ve yaralanan Pakistanlı askerlerin ailelerine taziyelerini sundu.

Haberlere göre Pakistan Başbakanı Yusuf Riza Gilani, Dışişleri Bakanından, Amerika ve NATO nezdinde olayın üstüne gitmesini istedi.

NATO, geçen yıl da aynı bölgede iki Pakistan askerini Taleban militanı sanarak öldürmüştü.

Pakistan’ın aşiret bölgelerinde faaliyet gösteren Taleban ve el Kaide militanları Afganistan’daki NATO birliklerine saldırdıktan sonra Pakistan‘a kaçıyor.

Amerikan komandolarının geçen yaz İslamabat hükümetine haber vermeden Pakistan topraklarına girerek el Kaide lideri Usame bin Ladin'i öldürmeleri ikili ilişkilere büyük darbe vurdu.

O zamanlar başlayan gerginlik azalmış değil.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG