Erişilebilirlik

Libya'da İsyancılar Brega'dan Yine Çekildi


Libya'da İsyancılar Brega'dan Yine Çekildi
Libya'da İsyancılar Brega'dan Yine Çekildi

Libya’da Kaddafi kuvvetleri isyancıları stratejik petrol kenti Brega’dan yine çıkarttı.

NATO uçaklarının, bir Libya askeri konvoyunu bombalamasına rağmen ağır roket ve top ateşi altında kalan isyancılar Ecdebiye kentine doğru çekildi.

Bölgeden gelen haberlerde hava saldırısında iki kamyonun tahrip olduğu belirtilirken kaç Libyalı askerin öldüğü açıklık kazanmadı.

Brega’daki rafinerileri ve limanı ele geçirmeleri isyancılara, çatışmaları sürdürmeleri için gerekli ekonomik desteği sağlayacak.

İsyancılar ilk parti petrol satışını Tobruk yakınlarındaki Marsa el Hariga limanından yapıyor. 1 milyon varil petrol taşıma kapasitesine sahip bir tankerin önümüzdeki saatlerde limana yanaşması bekleniyor. Haberlere göre tanker petrolü Katar’a götürecek. Katar, Fransa ve İtalya ile birlikte Libya’daki isyancı grubu resmen tanımış bulunuyor.

Öteyandan çatışmaları sona erdirmek için uluslararası diplomatik çabalar sürüyor. Libya Dışişleri Bakan Vekili Abdülati el Ubeydi, dün Ankara’da Türk yetkililerle bir araya geldi. El Ubeydi Türkiye’den muhalefetle aralarında arabuluculuk yapmasını istedi. Ankara, önümüzdeki günlerde isyancı grubun temsilcileriyle de görüşeceğini bildirdi.

Libya hükümet sözcüsü, Trablus hükümetinin dış güçlerle siyasi çözüme hazır olduğunu açıkladı. Ancak sözcü Musa İbrahim, Kaddafi’nin geleceğini tartışmaya açmayacaklarını söyledi. İbrahim, seçim, referandum, hatta her şeye razı olduklarını, ama siyasi geçiş sürecine Kaddafi’nin önderlik etmesi gerektiğini söyledi.

XS
SM
MD
LG