Erişilebilirlik

‘Musul’da Açlık ve Susuzluktan Ölümler Başladı’


Irak’ta yaşanan insan hakları ihlallerini belgeleyerek raporlayan Irak İnsan Hakları Gözlemevi (IOHR), Musul’daki insani durumla ilgili bir rapor yayınladı. Musul’dan kaçabilen siviller, kalanlar ve yardım kuruluşlarıyla görüşülerek hazırlanan iki sayfalık raporda, kentte yaşanan insani krize dikkat çekildi. Bir kopyasına Amerika’nın Sesi’nin de ulaştığı raporda, IŞİD’in kontrol ettiği bölgelerde 250 bine yakın sivilin açlık ve susuzluk çektiği belirtiliyor. Raporda, “Musul’dan kaçanların bize bildirdiğine göre, Musul’da 250 bine yakın sivil, aylarca acı çekti ve kıtlığın üstesinden gelebilmek için ot toplayıp yedi. Irak Güvenlik Güçleri tarafından yakın tarihte kurtarılan bölgelerden göç ettirilen Musullular’ın verdiği bilgilere göre, IŞİD kontrolü altındaki bölgelerde, yüzlerce yaralı sivil ve susuzluk çeken çocuk bulunuyor. Halen IŞİD kontrolü altındaki bölgelerdeki birçok kişi açlık ve susuzluk nedeniyle öldü” denildi.

Raporda Musul’dan göç edenlerin anlatımlarına yer verildi. “Hasan Sahde” kampı yakınlarında IOHR ile konuşan 60 yaşındaki bir kadın şunları söyledi: "Kelimeler ve sözler, Musul'da kalan torunlarımın açlığını alamıyor; hayatta kalabilmek için bulabildiğimiz her şeyi yemiştik."

Jadda kampında yaşayan ve sadece ilk adını veren Walid’in, babası bir ay önce IŞID tarafından idam edilmiş. Yeğenine ekmek pişirmek için bütün bir gün biraz un bulmak için çabalamış. Bir parça ekmek hazırlamak için yalnızca küçük bir miktar bulmuş.

IOHR’in bir tıbbi kaynağa dayandırdığı bilgi de şöyle: "Teyit edilmemiş rakamlar, IŞİD kontrolündeki bölgelerde yüzlerce kişinin aylardır kıtlık nedeniyle hareket edemediğini gösteriyor. Aileleri ile birlikte yerlerinden olmuş yüzlerce çocuk susuzluk çekiyor ve yetersiz beslenme nedeniyle acı çekiyor. Bazılarının durumu kritik"

Yerinden olmuş insanlara Musul'un güneyindeki bölgelerde acil yardım sağlayan bir yardım görevlisi ise IOHR görevlisine şunları anlattı: "Son haftalarda yiyecekler tükendiğinde yaşayan insanlara hiçbir yardım yapılmayacağı açıkça görüldü. Kent sakinleri stokları hızla eritmemek için günde bir öğün yemeye başladı."

Raporun sonunda Irak hükümetine ve uluslararası organizasyonlara çağrı yapan IOHR, “IŞİD kontrolü altındaki bölgelerin sakinleri, sadece IŞİD’in değil, ayrım gözetmeden yapılan bombardımanların ve aynı zamanda onlarca sivilin ölümüne neden olabilecek açlık tehdidi altında. 250 bin sivil gerçek bir kuşatma altında yaşıyor, IŞİD bir süre tereddüt etmeden hepsini öldürecek. Irak İnsan Hakları Gözlemevi (IOHR), Irak hükümetine ve uluslararası organizasyonlara kıtlık nedeniyle ölü sayısının artmasını önlemek için Musul'un sağ sahilindeki çocuklar ve ailelerine sütle yiyecek göndermek için güvenli hava koridorları açmaya çağırıyor. IOHR, Ninova’da yerel hükümete, Bağdat'taki merkezi hükümete ve Irak'ta faaliyet gösteren Birleşmiş Milletler dairelerine, Musul'un sağ sahilinde yaşayanları özellikle çocukları etkileyen insani felakete çare bulmaları için baskı yapma çağrısı yapıyor” dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG