Erişilebilirlik

Mursi Muhalefeti Yatıştıramadı


Kahire'de başkanlık sarayı önünde bekleyen Mısırlı askerler
Kahire'de başkanlık sarayı önünde bekleyen Mısırlı askerler
Mısır’da muhalif gruplar, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin İslamcı yandaşları tarafından hazırlanan anayasa taslağının referanduma sunulmasına karşı yeni protesto gösterileri düzenlenmesi çağrısında bulundu.

Mursi Cumartesi akşamı yayınladığı yeni kararnamede 15 Aralık’ta referanduma gidileceğini yeniden vurgularken 22 Kasım’da yayınladığı kendisine olağanüstü yetkiler kararnamenin büyük tepki yaratan bazı bölümlerini iptal etti.
Mısır Cumhurbaşkanı son kararnameyi diğer siyasi liderle görüştükten sonra yayınladı ancak bazı muhalif gruplar diyaloğa karşı çıktı.
Genç liberal eylemcilerden oluşan 6 Nisan hareketi, Mursi’nin yeni kararnamesini “ oyun” ve “aldatmaca” olarak niteleyerek reddetti ve yeni gösteriler düzenlenmesi çağrısında bulundu.
Muhalif liderlerden Muhammed ElBaradey yeni anayasaya karşı mücadeleyi “devlet, evrensel hak ve değerler için verilen ve geriye değil ileriye bakan” bir eylem olarak tanımladı.

Son kriz sırasında ilk kez açıklama yapan Mısır ordusu ise siyasi görüş ayrılıklarını gidermek için diyalog yolunu desteklediğini vurguladı. Ordu sözcüsü, diyalogun uzlaşıya varmak için “tek ve en iyi yol” olduğunu söyledi.
Siyasi gözlemciler yeni anayasa taslağında Mısır ordusunun Mübarek döneminde sahip olduğu ayrıcalıklar ve yetkileri aynen koruduğuna dikkat çekiyor , bu yüzden anayasa referandumuna karşı çıkmadıklarını belirtiyor.

Mısır’ın başkenti Kahire, son iki haftadır Cumhurbaşkanı Mursi taraftarları ile muhalif grupların gösterilerine sahne oluyor. Protestolar, Mursi’nin kendisine olağanüstü yetkiler tanıyan bir kararnameyi yayınlamasıyla başlamıştı.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG