Erişilebilirlik

Mülteciler Almanya'da Koalisyonu Çatırdattı


Sağda, Başbakan Angela Merkel, Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel'le solda Bavyera eyalet başbakanı ve CSU lideri Horst Seehofer
Sağda, Başbakan Angela Merkel, Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel'le solda Bavyera eyalet başbakanı ve CSU lideri Horst Seehofer

Almanya’da haftalardır gündemi belirleyen mülteci krizi sonunda koalisyon krizine dönüştü. Angela Merkel’in Genel Başkanı olduğu CDU’nun kardeş partisi Hıristiyan Sosyal Birlik CSU’nun Genel Başkanı ve Bavyera Başbakanı Horst Seehofer, Merkel’i mülteci akınını durdurmaması durumunda Anayasa Mahkemesi'ne gitmekle tehdit etti.

Merkel’in bir an önce sıpğınmacıların gelişini sınırlandıracak etkili önlem almasını talep eden Seehofer, aksi takdirde Federal Hükümet'in eyaletlerin serbest hareket etme yetkisine müdahale ettiği gerekçesiyle, Federal Anayasa Mahkemesi'ne gidileceğini açıkladı.

Seehofer, Merkel’in şimdiye dek izlediği çizgiyi sürdürmesi durumunda Bavyera olarak kendi çözümlerini uygulayacaklarını, Bavyera ileAvusturya sınırının kapatılacağını ve eyalete yeni gelmiş sığınmacıların doğrudan diğer eyaletlere gönderileceğini ilan etti.

Berlin’deki yorumcular, muhafazakar liderin açıklamalarını iki kardeş parti arasında şimdiye dek yaşanmamış bir durum ve güvensizlik krizi olarak tanımlarken, Başbakan Merkel ortağından ve kamuoyundan gelen baskılara rağmen bir kez daha sınırları açık tutma politikasından vaz geçmeyeceğini vurguladı.

Berlin’deki siyasi gündeme damgasını vuran ve Merkel’i daha da zor duruma düşüren bir diğer açıklama Sosyal Demokrat Parti SPD Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel ile Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier’den geldi. Sosyal demokrat politikacılar da “Almanya'ya göç sayısını düşürmeliyiz. Her yıl bir milyondan fazla mülteci alamayız ve gelenleri entegre edemeyiz” şeklinde açıklama yaparak, mülteci göçünün sınırlandırılmasını istedi.

Öte yandan göçmen ve İslam karşıtı sağ popülist Almanya için Alternatif AfD partisi, Başbakan Merkel hakkında ‘insan kaçakçılığı yapmak’ suçlamasıyla savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı. Suç duyurusunda Merkel, Macaristan'daki mültecilere kapıları açarak, insan kaçakçılığı yapmakla suçlanıyor.

Bu arada ülkenin en çok satan Bild gazetesininin konuyla ilgili anketine katılan 344 bin 256 okuyucusundan yüzde 10’u “Biz bu işi başarırız” diyen Angela Merkel’e destek verirken, yüzde 90’ı ise “Daha fazlası olmaz” diyerek mültecilere kapıların kapanmasını isteyenlere destek verdi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG