Erişilebilirlik

Mülteciler AB Ülkelerinin Arasını Açtı


AB, mülteci paylaşım planına uymayan Polonya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti hakkında yasal süreç başlattı. AB Komisyonu, iki yıl önce üzerinde anlaşılan ve yasal bağlayıcılığı olan anlaşmaya üç ülkenin uymadığını açıkladı.

Bu ülkelerin mültecilerin yerleştirilmesi kotasına uymadığını ve bu konuda bir adım atmadığını belirten Komisyon, anlaşma ihlali sürecini uygulamaya koyacak.

AB Göçmenlik Dairesi Komisyon Başkanı Dimitris Avramopulos, üç ülkenin Çarşamba’ya kadar vakti olduğunu söyledi. Avramopulos, “Hala vakit var. Umarım AB ruhu kazanır” dedi.

Avramopulos, Avusturya ve Slovakya’nın çabalarını övdü. Ancak 9 Haziran 2017 itibariyle Viyana, tek bir mülteci yerleştirmiş değil. Slovakya ise sadece 16 mülteci kabul etti.

Eylül 2015 tarihli anlaşma, İtalya ve Yunanistan’da yoğunlaşan 160 binlik mülteci nüfusunun, Eylül 2017’ye kadar diğer AB ülkeleri arasında paylaştırılmasını öngörüyordu. Ancak bu tarihe üç ay kala, sadece 21 bin mülteci yerleştirildi.

Anlaşmaya Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Romanya ve Slovakya hayır oyu vermişti. Macaristan ve Slovakya, plana karşı kendi yasal eylem sürecini başlatmış durumda.

Polonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Konrad Szymanski de, Avrupa Adalet Divanı önünde kendi tezlerini savunmaya hazır olduklarını söyledi. Szymanski, Komisyon’un bu hamlesinin AB içinde bölünmeyi derinleştireceği uyarısı da yaptı.

Mülteci planı, AB’nin göç politikalarının en önemli maddesi. 2015’te kabul edilen anlaşma, 1 milyondan fazla insan Avrupa’ya sığındığında birliğin dayanışmasını ortaya koyacağı için övülüyordu.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG