Erişilebilirlik

Mugabe Ordu Müdahalesinden Sonra İlk Kez Görüldü


Zimbabwe’nin 37 yıldır başında olan Robert Mugabe, ordu tarafından hafta başında ev hapsine alınmasından sonra ilk kez halk önüne çıktı.

Mugabe, üzerinde mavi ve sarı renkte akademik kıyafetle başkent Harare’deki bir mezuniyet töreninde görüldü. Bitkin görünen Harare’ye, törendeki kalabalığın destek verdiği gözlendi.

Zimbabweliler, ülkelerinde aniden patlak veren siyasi krize hızlı ve pürüzsüz bir çözüm bulunmasını ümit ediyor. Muhalefet, sivil toplum ve dini gruplar Mugabe’yi askerin müdahalesi sonrası iktidarı terketmeye çağırıyor.

Ancak haberlere göre Mugabe bu çağrılara direniyor. Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma da, “Şu anda herhangi bir katı karar almak için çok erken” demişti.

Zimbabwe’de resmi medyada yayınlanan fotoğraflarda, Mugabe Genelkurmay Başkanı Constantino Chiwenga’nın yanında yer alıyor.

Hafta başında yönetime müdahale eden ordu, Mugabe’yle halen görüştüklerini, Zimbabwe liderinin ordu ve Güney Afrikalı arabulucularla görüşmek için dün Devlet Evi’ne götürüldüğünü açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nda Afrika’dan sorumlu bakan yardımcısı Donald Yamamoto, ABD’nin, Zimbabwe’nin “yeni bir döneme geçiş” sürecine girmesini umduğunu söyledi.

​Chatham House araştırma enstitüsünde uzman olarak görev yapan ve ordu müdahalesi sırasında Harare’de olan Zimbabweli Knox Chitiyo, idarenin orduda olduğu algısı ne kadar uzarsa, işlerin de o kadar istikrarsız hale geleceğini söyledi.

Johannesburg’dan Amerika’nın Sesi’ne konuşan Chitiyo, “Kilit unsur, zaman ölçeği. Ordu, bu müzakerelerin mümkün olduğunca hızlı şekilde tamamlanmasını isteyecek. Ordu bu işin uzamasını istemiyor çünkü ne kadar uzarsa o kadar belirsiz ve dağınık hale gelebilir” diye konuştu.

Zimbabwe’de muhalefetin bazı önemli isimleri, gelecek yıl için planlanan seçimler öncesinde bir geçici hükümetin kurulmasını teklif ediyorlar. Muhalefet lideri Morgan Tsvangirai, Mugabe’ye istifa etmesi çağrısında bulundu.

Ordu, müdahalesinin bir darbe olmadığı noktasında ısrar ediyor.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG