Erişilebilirlik

‘Zimbabwe Lideri Mugabe Ev Hapsinde’


Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma, Zimbabwe lideri Robert Mugabe’nin ordunun müdahalesiyle “ev hapsine alındığını” açıkladı.

Güney Afrika Kalkınma Toplumu’nun da başkanlığını yapan Zuma, Mugabe’yle bu sabah konuştuğunu, Zimbabwe liderinin kendisine, “ev hapsine alındığını ancak durumunun iyi olduğunu” söylediğini aktardı. Zuma, Güney Afrika’nın Zimbabwe ordusuyla da temasta olduğunu bildirdi.

Yaşanan gelişmeler, 37 yıldır iktidarda olan Mugabe’nin bu ayki tartışmalı adımlarına bir tepki olarak görülüyor. Mugabe, yardımcısı Emmerson Mnangagwa’yı kovmuş ve yerine kendi eşini getirmeyi planladığının işaretini vermişti.

Dün başkent Harare’de tanklar devriye gezdi. Zimbabwe Genelkurmay Başkanı Orgeneral Constantino Chiwenga hafta başında, Mugabe’nin iktidardaki ZANU-PF partisinden Mnangagwa destekçilerini temizleme çabasına son vermemesi halinde “müdahale edeceği” uyarısında bulunmuştu.

Başkan yardımcısının 5 Kasım’da görevden alınmasından bu yana düzinelerce kişi tutuklandı. İktidar partisi, Chiwanga’yı bu açıklamasından sonra “vatan hainliğiyle” suçladı.

‘Zimbabwe Lideri Mugabe Ev Hapsinde’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00

Orduya göre bu bir darbe değil

Ordu sözcüsü Tümgeneral SB Moyo devlet televizyonundan halka hitabında, “Şunu çok net ifade etmek isteriz ki, bu hükümetin ordu tarafından ele geçirilmesi değil. Zimbabwe savunma kuvvetlerinin yaptığı, ülkemizdeki yozlaşmakta olan siyasi, sosyal ve ekonomik durumu huzura kavuşturmak. Eğer bu sorunun üzerine gidilmezse şiddetli çatışmalara neden olabilir” diye konuştu.

Zimbabwe’nin iktidar partisi sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Mnangagwa’nın geri döneceğini kaydetti. Mnangagwa’nın şu anda nerede olduğu bilinmiyor ama Güney Afrika’da olduğu yönünde dedikodular var.

ZANU-PF’nin hesabından paylaşılan mesajda, “Dün gece Mugabe ve ailesi gözaltına alındı ve güvendeler. Hem anayasa hem de ulusumuzun geleceği açısından bu gerekliydi. Ne Zimbabwe ne de ZANU, Mugabe ve eşinin malı. Bugün yeni bir çağ başlıyor ve yoldaş Mnangagwa daha iyi bir Zimbabwe hedefini başarmada bize yardım edecek” denildi.

ABD ve İngiltere büyükelçilikleri başkentteki vatandaşlarından evlerinden çıkmamalarını istedi. Her iki büyükelçilik de bugün kapalıydı.

Dün Amerika’nın Sesi muhabiri, olayları takip etmeye çalışırken askerlerin fiziksel saldırısına uğradı. Askerler muhabiri ve bir yerel medya çalışanını hırpalayarak, muhabirin parasını, telefonunu ve basın kartını aldı.

Görgü tanıkları, başkentte bu sabah erken saatlerde en az üç patlama ve yoğun silah sesleri olduğunu aktardı.

Sükunet çağrıları

Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, ABD’nin “Tüm Zimbabweliler’i ihtilaflara sükunet içinde ve barışçı yaklaşmaya, aradaki farklılıklara çözüm bulmak için demokratik, şeffaf ve anayasal süreçleri takip etmeye çağırdığını” söyledi.

Zuma da açıklamasında itidal çağrılarında bulundu, ülkedeki gelişmelerin hükümette anayasal olmayan değişikliklere yol açmayacağı umudunu dile getirdi.

Birçok gözlemci, Mnangagwa’nın kovulmasını Mugabe’nin eşi Grace Mugabe’nin başkan yardımcılığına getirilmesi yolunda bir adım olarak gördü. Bu atama, Grace Mugabe’nin, 93 yaşındaki eşi emekli olduğunda ya da öldüğünde başkan olmasının önünü açacaktı.

75 yaşındaki Mnangagwa uzun yıllardır başkanın muhtemelen yerine geçecek isim olarak görülüyordu ve ordunun güçlü desteğine sahipti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG