Erişilebilirlik

Mueller'dan Stone'un Affedilmesine Tepki


Rusya soruşturmasını yürüten eski özel yetkili savcı Robert Mueller, Roger Stone’a soruşturma çerçevesinde yöneltilen suçlamaları savundu.

Mueller çok nadiren kamuoyuna yönelik açıklamalar yapan biri olarak tanınıyor.

Mueller’ın bu açıklaması Başkan Donald Trump’ın hakkındaki suçlamalar nedeniyle 40 ay hapis cezasına çarptırılan Stone’un cezasını affetmesinin ardından geldi.

Stone, Mueller’ın Rusya’nın 2016 seçimlerine müdahalesine yönelik soruşturma çerçevesinde suçlanmıştı.

Stone, adalete engel olma, tanığı tehdit etme ve Kongre’ye yalan söylemekten suçlu bulunmuştu.

Demokratlar ve az sayıda Cumhuriyetçi ise Trump’ın kararını eleştirmişti.

Konuyla ilgili Washington Post gazetesinde bir makale kaleme alan Mueller, yürüttüğü soruşturmanın uygun olduğunu belirtti ve Stone’un da suçlu olduğunu kaydetti.

Rusya soruşturmasının çok önemli olduğunu kaydeden Mueller, Stone’un yargılandığını ve suçlu bulunduğunu çünkü federal suçlar işlediğini belirtti. Mueller, Stone için “O hala hüküm giymiş bir suçlu ve doğru olan da öyle olması” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın seçime müdahelesi konusunda kanıt bulmanın iki buçuk yılı ve oldukça fazla çabayı gerektiren karışık bir görev olduğunu belirten Mueller, soruşturma çerçevesinde bir dizi suçlama yönetildiğini ve yargılamalar yapıldığını hatırlattı.

Mueller, Stone’un adaleti engellemesinin gerçeği ortaya çıkarma ve yanlış yapanları sorumlu tutma çabalarına sekte vurmuş olabileceğini kaydetti.

Mueller, Stone davasında kararların gerçeklere ve hukuka uygun şekilde, hukukun üstünlüğü ilkesi gözetilerek alındığını da vurguladı.

Robert Mueller, soruşturmaları yürüten kadın ve erkeklerin en yüksek seviyede dürüstlükle hareket ettiğini de belirtti.

Bu, Mueller’ın 2019 yılının Temmuz ayında Kongre’ye verdiği ifadenin ardından kamuoyuna yönelik yaptığı ilk açıklama.

Başkan Donald Trump, Stone’un yürütülen “Cadı Avı”nın hedefi olduğunu söylüyor ve kendisine karşı adaletsizce davranıldığını iddia ediyor.

Stone, Wikileaks’le bağlantıları konusunda Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu’na yalan ifade vermekten suçlu bulunmuştu.

Wikileaks, 2016 seçimlerinde Demokratlar’ın başkan adayı Hillary Clinton’a zarar veren elektronik posta mesajlarını yayınlamıştı.

Amerikan istihbarat servisleri bu mesajların Rus bilgisayar korsanları taafından çalındığını belirtmişti.

Stone, Wikileaks’in 19 binden fazla mesajı yayınlayacağını bildiğini de belirtmişti.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG