Erişilebilirlik

Mısır Ordusundan Sert Uyarı


Mısır Ordusundan Sert Uyarı
Mısır Ordusundan Sert Uyarı

Mısır’da geçici sivil hükümet kurulmasını isteyen göstericiler Kahire’nin merkezinde toplanırken askeri konsey başkanı, mevcut siyasi kriz sona ermezse bunun ağır sonuçları olacağı uyarısında bulundu.

Mareşal Hüseyin Tantavi, ordunun Pazartesi başlayacak parlamento seçimlerine karışıklık çıkartmak isteyen unsurların müdahale etmesine izin vermeyeceğini de söyledi.

Ülkenin bir yol kavşağında olduğunu belirten Tantavi, ya Mısır’ı güvenliğe götürecek başarılı seçimleri tercih edeceğini ya da ordunun izin vermeyeceği tehlikeli engellerle karşılaşacağını vurguladı.

Mareşal Tantavi bu uyarıyı yaparken binlerce gösterici, orduyu iktidarı hemen ülkeyi cumhurbaşkanlığı seçimlere kadar yönetecek bir “ulusal kurtuluş hükümeti” devretmeye zorlamak için Tahrir meydanında toplandı.

Gösterilere öncülük eden gençlik grupları muhalefet lideri Nobel barış ödülü sahibi MuhammerdElBaradey başkanlığında tüm siyasi grupların temsilcilerinden oluşacak bir geçici sivil yönetim kurulmasını istiyor. Önerilen yönetim, halen Mısır’ın demokrasiye geçiş sürecini denetleyen askeri yönetimin yerini alacak.

ElBaradey, Cumartesi günü böyle bir hükümet kurması resmen istenirse cumhurbaşkanlığına aday olmayacağını açıkladı.

Askeri konsey aynı gün ElBaradey ve diğer cumhurbaşkanı adayı eski Arap Birliği genel sekreteri Emir Musa ile biraraya geldi. Görüşmede mecvut siyasi krizin sona erdirilmesi yolları ele alındı.

Aşağıdaki video birkaç aylık olmasına rağmen halkın kararlılığını göstermesi açısından etkisini sürdürüyor.

XS
SM
MD
LG