Erişilebilirlik

Mısır’da Askeri Rejime Karşı Dev Gösteri


Bayrakta, yönetimi sivillere devretmeyi redden askeri komutanlara atfen "Mısır sizden büyüktür" yazılı
Bayrakta, yönetimi sivillere devretmeyi redden askeri komutanlara atfen "Mısır sizden büyüktür" yazılı

Kahire’nin ünlü Tahrir meydanında toplanan yüz binlerce kişi askeri yönetimin istifasını istedi

Çeşitli grupların “Bir Milyon İnsan” çağrısıyla sabah saatlerinde meydanda toplanmaya başlanan Mısırlılar askeri rejim aleyhine sloganlar attı, “özgürlük” diye hep bir ağızdan bağırdı.

Askeri komutanlar ise halkın isteğine uyup yönetimi sivillerde devretmek yerine yeni bir başbakan atadı. El Ahram gazetesine göre Askeri Konsey, devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in başbakanlarından Kemal Ganzuri’yi ulusal birlik hükümeti kurmaya ikna etti.

1996-1999 yılları arasında başbakanlık yapan Kemal Ganzuri halkın tepkisi üzerine istifa eden Başbakan İsam Şerif’in yerine geçecek.

Askerlerin Başbakanlığa tekrar eski rejimden birini ataması halkı daha da öfkelendirdi. Cuma namazından sonra sayıları giderek artan göstericiler, askerler kışlalarına çekilinceye kadar meydandan ayrılmayacaklarını söylüyor.

Bu arada Amerika da eylemcilerin taleplerinin destekledi, askerlerden hükümeti derhal sivillere devretmeleri çağrısında bulundu. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada demokrasiye geçiş sürecinin hızlandırılması istendi.

Yabancı gözlemcilere göre, son bir haftadır devam eden gösterilerde güvenlik kuvvetlerinin en as 35 kişiyi öldürmesi, şimdiye kadar gösterilere seyirci kalan Mısırlıların bile eylemlere katılmaya teşvik etti.

Sivil yönetime geçiş sürecinin hızlandırılması talebiyle başlayan son gösterilerde polislerin sergilediği vahşet ve ölümlerin yanı sıra yüzlerce kişinin yaralanması uluslararası kuruluşların da tepkisine yol açtı.

Uluslararası Af Örgütü askeri rejiminin devrik cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’i aratmadığı görüşünde.

XS
SM
MD
LG