Erişilebilirlik

Mısır'da Turizm Ağır Darbe Yedi


Mısır'da Turizm Ağır Darbe Yedi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00
Linki indirmek için
Mısır’da Cumhurbaşkanı Muhammet Mursi’ye yapılan askeri müdahale, ülkenin devrik lideri Hüsnü Mübarek’i düşüren askeri darbeyi destekleyenler tarafından gerçekleştirildi. Ayaklanma, ülkeye tarihi bir değişimle birlikte maliyet de getirdi.

Turizm her zaman, Mısır’daki en önemli gelir kaynağı oldu. Ta ki devrimin Mısır sokaklarına uğradığı iki yıl öncesine kadar.

Magdi Sheko, ülkede art arda yaşanan ayaklanmaların turistleri korkutarak kaçırdığını söylüyor. Çarşıda esnaflık yapan Sheko’ya göre ekonomi, felaket durumda: “Hiç iş yapamıyoruz. Bitmiş durumdayız. İflasın eşiğindeyiz ve Mısır’da kimse bizi anlamıyor.”

Ekonomik zorluklarla boğuşanlar sadece hediyelik eşya satıcıları değil.

Sait 45 yıldır aynı yerde çalışıyor: “Giza Meydanı’nda işlerimiz bir yıl öncesine kadar iyiydi ama şimdi berbat. Turist gelmiyor. Mursi destekçileri çok sorun yaratıyor. Bu yıl zorluklar çok daha fazla.

Turizm sektörü çalışanları, Mısır sokaklarındaki ayaklanma ve Mursi yönetiminin, sektörü durma noktasına getirdiğini söylüyor.

Durumdan lüks restoran sahipleri bile mağdur. Nil nehri üzerinde demirli, birden fazla güverteli lüks yolcu teknesi Armada, neredeyse bomboş.

Restoranda maaşlı 30 aşçı çalışıyor. Ancak genel müdür Ziyat El Minbavi’ye göre aşçıların yemek yapmasını gerektirecek müşteri yok: “Mısır’ın Süveyş Kanalı’ndan sonra en önemli gelir kaynağı turizm. Ülkenin en büyük ikinci gelir kaynağının yüzde 90 oranında azaldığını düşünün. Tam bir felaket.”

Deve turu işletmeciliği, Mahmut Atıf Tartur’un ailesinde babadan oğula geçen bir meslek. Ancak Tartur, turist yokluğundan 12 devesinden 4’ünü satmak zorunda kalmış.

Mahmut Atıf Tartur, “Turist gelmezse ne iş yapacağız? Develerimizi nasıl doyuracağız? Kendi karnımızı nasıl doyuracağız? Dolayısıyla, bir yıl daha böyle idare edemeyiz. Durum değişmezse sonumuz yakın,” diyor.

Turizm sektöründeki pek çokları gibi, Tartur da Müslüman Kardeşler iktidardan gidince işlerin yolunca gireceğini ve turistlerin de yeniden Mısır’a gelmeye başlayacağını umuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG