Erişilebilirlik

‘Mısır Uçağı Terör Saldırısı Sonucu Düşmüş Olabilir’


Mısırlı yetkililer enkazına Kerpe Adası yakınlarında ulaşılan uçağın terör saldırısı nedeniyle düşme ihtimalinin, teknik bir arıza nedeniyle düşme ihtimalinden daha yüksek olduğu görüşünde. Mısır Havacılık Bakanı Şerif Fathi, eğer kazaya bir terör saldırısının neden olduğu tespit edilirse bunun Fransa’nın güvenlik açığından kaynaklanmış olabileceğini söyledi.

Paris-Kahire seferi yapan Mısır Havayolları’na ait yolcu uçağının enkazı Yunanistan’ın Kerpe Adası yakınlarında bulundu. Mısırlı yetkililer, Akdeniz’e düştüğü belirlenen uçağın terör saldırısı nedeniyle düşme ihtimalinin, teknik bir arıza nedeniyle düşme ihtimalinden daha yüksek olduğunu söyledi.

Kahire’de konuşan Mısır Havacılık Bakanı Şerif Fathi, eğer kazaya bir terör saldırısının neden olduğu tespit edilirse bunun Fransa’nın güvenlik açığından kaynaklanmış olabileceğini savundu. Buna gerekçe olarak da uçağın Mısır’dan değil, Fransa’dan kalmış olmasını gösterdi.

ABD, Yunanistan’ın Kerpe Adası yakınlarına düştüğü belirlenen uçağın enkazını bulma çalışmalarına katılmak üzere bölgeye P-3 Orion tipi uzun menzilli keşif uçağı gönderdi. Çalışmalara Mısır ve Yunanistan’dan arama kurtarma ekipleri katıldı.

Paris-Kahire seferini yapan Mısır Havayolları’na ait 66 yolcu ve mürettebatın bulunduğu uçak Mısır hava sahasına girdiği dakikalarda radardan kaybolmuştu.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, yaptığı açıklamada, kazanın nedenini araştırdıklarını ve hiçbir ihtimalin gözardı edilmeyeceğini kaydetti.

Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kamennos, uçağın önce 90 derece sağa, sonra 360 derece sola döndüğünü, yüksekliğinin 11 bin 500 metreden 4 bin 500 metreye azaldığını ve en son da 3 bin metre yükseklikte tespit edildikten sonra kaybolduğunu açıkladı.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean Marc Ayrault, Mısırlı yetkililerle irtibat halinde olduklarını ve arama kurtarma çalışmalarına dahil olmak istediklerini söyledi.

Mısır ve Fransa dışişleri bakanları birbirlerine taziyelerini bildirdi.


Kahire Havaalanı’nda yaptığı basın toplantısında konuşan Mısır Başbakanı Şerif İsmail, kazaya teknik bir sorunun ya da terör saldırısının yol açtığını söylemek için henüz çok erken olduğunu soruşturmanın devam ettiğini bildirmişti.

Mısır Havayolları’ndan yapılan açıklamada ise Airbus A320 tipi yolcu uçağıyla irtibatın Mısır hava sahasının yaklaşık 16 kilometre içine girdiği sırada kesildiği kaydedildi.

Uçakta, aralarında bir çocuk iki de bebeğin bulunduğu toplam 56 yolcu vardı. Suudi yetkililer, yolcular arasında Fransa, İngiltere, Mısır, Irak, Kuveyt, Suudi Arabistan, Sudan, Çad, Portekiz, Cezayir ve Kanada vatandaşlarının bulunduğunu açıkladı.

Mısır Havayolları, yolcu yakınları için özel telefon numaraları yayınladı ve havaalanında çevirmen ve doktorlar hazır tutuldu.

Havacılık uzmanları, her türlü spekülasyon ihtimaline karşı uyararak, kazaya neyin yol açmış olduğuyla ilgili sonuca varmak için çok erken olduğunu kaydediyor.

‘Mısır Uçağı Terör Saldırısı Sonucu Düşmüş Olabilir’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:24 0:00

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG