Erişilebilirlik

Mısır'da Taraflar Geri Adım Atmıyor


Mısır'da Taraflar Geri Adım Atmıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00

Mısır’da Çarşamba günkü şiddetten taraflar birbirlerini sorumlu tutuyor. Amerika ve diğer ülkeler ordunun göstericileri dağıtmak için şiddete başvurmasını kınadı ancak Washington, Mısır’la askeri ilişkilerini kesmedi

Mısır’da yetkililer, ölü sayısının 650’ye çıktığını, ölenler arasında polislerin de bulunduğunu söylüyor. Devrik cumhurbaşkanı Muhammet Mursi’yi destekleyen gruplarsa güvenlik kuvvetlerinin en az birkaç bin kişiyi öldürdüğünü öne sürüyor.

Mursi yanlıları dün de Kahire’deki camilerde cenazelerini kaldırdı. Salwah adlı bir Mısırlı, güvenlik kuvvetlerinin silahsız göstericilere saldırdığını söyledi: “Elimizde taş ve sopalardan başka birşey yoktu. Silahlı olduğumuzu söylüyorlar. Bu, tamamen yalan. Hiç silah görmedim.”

Ancak Mursi’ye karşı olanlar Müslüman Kardeşler’in şiddete başvurduğunu ve durdurulması gerektiğini tekrarlıyor. Mısır’daki Ortodokslar dün kiliselerinin yakıldığını bildirdi. Kahire’nin Nil Nehri ötesindeki Giza kentinde öfkeli gruplar yerel hükümete ait iki binaya saldırdı, binaları ve resmi araçları yaktı.

Devlet memuru Fehmi Hasan, saldırganların Mursi yanlısı olduğunu söyledi: “Bugün binlerce gösterici dış kapıyı kırıp binayı taşladı, biz binadan kaçmayı başardık. Göstericiler araçları ateşe verdi, valinin ofisini ve bütün resmi araçları yaktı.”

Müslüman Kardeşler, ilan edilen olağanüstü duruma rağmen protestolarına devam etmeye kararlı olduklarını söylüyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi dün acil bir toplantı yaptı ve durumu görüştü. Ortadoğu Barış Vakfı Başkanı Geoffrey Aronson’a göre, karışıklıklar hemen sona erecek gibi görünmüyor.

Aronson Al Hurra televizyonuna şunları söyledi: “Bugün Mısır’da kimin veya toplumun hangi kesiminin istikrarı sağlayabileceği henüz açıklık kazanmış değil.”

Başkan Obama dün Mısır’daki şiddeti kınadı ve gelecek ay Mısır’la yapılacak ortak askeri tatbikatı iptal etti. Savunma Bakanı Chuck Hagel, Amerika’nın Mısır’la askeri ilişkileri sürdüreceğini söylerken, işbirliğinin bazı önemli koşullarının tehlikede olduğu uyarısında bulundu.

Bazı Mısırlılar uluslararası eleştirilere çok öfkeli olduklarını gizlemiyor.

Doctor Ahmet Mansur, “İşlerimizi Amerika’ya veya Avrupa’ya göre yapamayız. Sekiz kilisenin yakılması göz yumulacak bir olay değil. Avrupa ya da Amerika Müslüman Kardeşler yüzünden bizim bu kiliselerden vazgeçmemizi bekleyemez” diyor.

Amerikan yönetimi askeri liderlerden Mısır’daki çeşitli toplulukların tamamını temsil edecek demokratik bir hükümet kurulması için hızla çalışmalara başlamasını istiyor.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG