Erişilebilirlik

MHP’den CHP’ye Hayır AKP’ye Koşullu Evet


Geçen yıl Ağustos ayında Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı töreninde el sıkışan MHP lideri Bahçeli ve yeni Başbakan olan AKP lideri Ahmet Davutoğlu (Arşiv)
Geçen yıl Ağustos ayında Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı töreninde el sıkışan MHP lideri Bahçeli ve yeni Başbakan olan AKP lideri Ahmet Davutoğlu (Arşiv)

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun başbakanlık önerisini kesin bir dille reddetti. Bahçeli, AKP-MHP koalisyonu için ise şartlarını sıraladı. Kulislerde AKP ve MHP’nin gayrı resmi koalisyon görüşmeleri yaptığı konuşuluyor.

“Türkiye’nin dünya kadar sorunu var. Bunların çözülmesi gerekir. Gel birlikte hükümet kuralım, sen başbakan ol” Bu sözlerin sahibi CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Sen başbakan ol” teklifi getirdiği isim ise Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ydi. Hürriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Deniz Zeyrek’in bu haberi bir anda gözleri MHP’ye çevirdi.

7 Haziran Genel Seçimleri’nde 80 milletvekili çıkaran milliyetçi parti, kendisiyle aynı sayıda milletvekili çıkaran HDP’ye daha seçim gecesi kapıları kapatmıştı. AKP’li bir koalisyonu boşa çıkarmak isteyen CHP liderinin bu yeni önerisinin MHP’de tavır değişikliği yaratmayacağı kısa sürede netleşti.

Halaçoğlu: ‘Bahçeli başbakan olmak için ilkelerinden vazgeçmez’

MHP TBMM Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, perşembe günü Kılıçdaroğlu’nun önerisinin HDP’siz çalışmayacağını belirtti ve MHP’nin pozisyonunu koruduğunun sinyalini verdi. Halaçoğlu, “Her siyasi parti iktidar, her genel başkan başbakan olmak ister. Devlet Bey'in çok özel bir yanı vardır, ‘önce ülkem ve milletim, sonra partim ve ben’ der. Başbakanlık ikinci plandadır. Başbakan olmadan ülkeye hizmet edilecekse onu da eder. Sırf Başbakan olmak için ilkelerinden vazgeçti dedirtmesi mümkün değil” dedi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın’a göre ise, Kılıçdaroğlu’nun teklifi siyasi rüşvet olarak tarihe geçecek.

Bahçeli’den CHP’ye ‘kırmızı ışık’, AKP’ye ‘şartlı evet’

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise seçimlerden iki hafta sonra ek kapsamlı değerlendirmesini Sözcü gazetesine yaptı. ‘Küçük hesaplar peşinde koşmuyoruz’ sözleriyle CHP’ye kapıları kapatan MHP lideri, AKP’yle koalisyon şartlarını da açıkladı.

HDP’yi PKK’nın siyasi uzantısı olarak gördüğünü yineleyen Bahçeli, “MHP olarak kurmayı düşündüğümüzde; Cumhurbaşkanı anayasal çerçevede kalacak mı? 1071 rakımına taşınacak mı yani Çankaya’ya taşınacak mı? Anayasa’nın ilk 4 maddesinden hiçbir şart altında taviz verilmeyecek! Çözüm sürecinin uydurma talepleriyle Türkiye’nin bir yıkıma gidişinden vazgeçecekler! 17-25 Aralık yolsuzlukları da var. Yani ‘Bilal’i ver iktidarı al’. Kabul ettikten sonra… Bunları bize verdikten sonra Erdoğan’ın AKP’si mi kalır. Bu şartları ortaya koydukları takdirde, MHP taşın altına elini değil gövdesini koyar” dedi.

AKP ve HDP koalisyonu birinci model olarak gören, ancak “AKP ve CHP’ye koalisyon kurduracaklar” diyen Devlet Bahçeli, HDP ile paralel düşen CHP’lilerin Kemal Kılıçdaroğlu’na tuzak kurduklarını söyledi.

CHP’li Tekin: ‘Millete havale ediyoruz’

Bahçeli’nin bu sözleri hakkında CHP lideri henüz bir değerlendirme yapmazken CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, “Bahçeli’nin bu sözlerini millete havale ediyoruz, millet değerlendirecektir” dedi. Gürsel Tekin, olası erken seçimi Türkiye’nin kaldıramayacağını da belirtti.

Yeni Şafak: ‘İbre AKP-MHP’den yana’

MHP’nin CHP’den gelen öneriyi kesin bir dille reddetmesinin ardından AKP-MHP koalisyonuna dair haberler de kamuoyunun gündemine geliyor. Hükümete yakın gazetelerden Yeni Şafak, cumartesi günü imzasız yayınladığı haberde ibrenin AKP-MHP koalisyonunu gösterdiğini yazdı.

Haberde, “MHP'den gelen olumlu sinyaller, AK Parti'yi harekete geçirdi. Gayri resmi temasların yoğunlaştığı iki parti arasında temel ilkeler ve bakanlık dağılımları konuşulmaya başlandı. Olası bir AK Parti-MHP hükümetinde İçişleri, Kalkınma Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile bir Başbakan Yardımcılığı'nın MHP'ye verilebileceği Ankara kulislerinde konuşuluyor” dendi.

Taner Yıldız’dan MHP’yle koalisyon iması

MHP koalisyonuyla ilgili AKP’den net bir yorum gelmezken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, MHP’yle koalisyonun kurulmakta olduğunu ima eden değerlendirmelerde bulundu. Kayseri’de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldız, “Koalisyon birçok alternatifi ile gündemdedir. MHP ile olabilir. Diğer partilerle özellikle CHP ile gerçekleşebilir. Henüz konuşmak erken. Dediğim gibi Kayseri, şimdiye kadar iktidarda 7 milletvekili ile temsil edilirken, şimdi 8 milletvekili ile temsil edilebilir” dedi.

Kayseri’de AKP’nin beş, MHP’nin ise üç milletvekili bulunuyor. CHP ise 7 Haziran Genel Seçimleri’nde sadece bir milletvekili çıkardı.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG