Erişilebilirlik

Merkez Bankası’nın İki Ayda Faiz İndirimi 7,5 Puana Ulaştı


Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), ‘politika faizi’ olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 19,75’ten yüzde 16,50’ye indirdi.

6 Temmuz’da Merkez Bankası başkanlığı Murat Uysal’ın göreve gelmesinin ardından 25 Temmuz’da toplanan ilk PPK, politika faizini yüzden 24’ten yüzde 19,75’e düşürmüştü.

Merkez Bankası, Uysal’ın başkanlığında geçen 45 günde faizlerde 7,5 puan indirime gitmiş oldu.

Karara para piyasaların ilk tepkisi olumlu oldu. PPK toplantısı öncesi 5,75’lerde seyreden ABD Doları/Türk Lirası kuru, 3,75 puanlık faiz indirimi kararından hemen sonra yüzde 1,43 değer kaybederek 5,66 seviyesine geriledi.

PPK: “Ilımlı toparlanma eğilimi devam ediyor”

Toplantısı sonrası yayınlanan PPK kararında, yatırımlardaki yavaşlamanın devam ettiği belirtilse de ihracatın büyümeye katkısı ile turizmdeki olumlu seyrin ekonomideki kademeli toparlanmayı destekleyeceği vurgulandı.

Açıklamada “Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetteki ılımlı toparlanma eğiliminin devam ettiğini göstermektedir. Yılın ilk yarısında net ihracatın büyümeye katkısı devam ederken, yatırımlar zayıf seyrini korumuş, özel tüketim kademeli olarak katkısını artırmıştır. Küresel büyüme görünümündeki zayıflamaya rağmen, rekabet gücündeki gelişmelerin etkisiyle mal ve hizmet ihracatı artış eğilimini sürdürmekte, özellikle turizmdeki güçlü seyir doğrudan ve bağlantılı sektörler kanalıyla iktisadi faaliyeti desteklemektedir. Öncü göstergeler iktisadi faaliyetin sektörel yayılımının bir miktar iyileştiğine işaret etmektedir. Önümüzdeki dönemde net ihracatın büyümeye katkısını sürdüreceği, enflasyondaki düşüş eğilimi ve finansal koşullardaki iyileşmeyle birlikte ekonomideki kademeli toparlanmanın devam edeceği öngörülmektedir” dendi.

“Yıl sonu enflasyonu yüzde 13,9’un altına düşebilir”

Merkez Bankası, Temmuz ayında açıkladığı enflasyon raporunda yıl sonu enflasyon hedefini yüzde 14,6’dan yüzde 13,9’a çekmişti. Para Politikası Kurulu, o günden bu yana yaşanan iyileşmeler sayesinde enflasyonun daha da aşağıya ineceğini öngördü.

PPK açıklamasında, “Büyüme kompozisyonu dış dengeyi olumlu etkilemektedir. Cari işlemler dengesindeki iyileşme eğiliminin sürmesi beklenmektedir. Enflasyon görünümündeki iyileşme devam etmektedir. Türk lirasındaki istikrarlı seyrin yanı sıra enflasyon beklentilerindeki iyileşme ve ılımlı iç talep koşulları çekirdek enflasyon göstergelerindeki düşüşte belirleyici olmuştur. Ağustos ayında tüketici enflasyonu temel mal, enerji ve gıda gruplarının katkısıyla belirgin bir düşüş sergilemiştir. İç talep gelişmeleri ve parasal sıkılık düzeyi enflasyondaki düşüşü desteklemektedir. Güncel tahminler yıl sonu itibarıyla enflasyonun Temmuz Enflasyon Raporu’nda verilen öngörülerin bir miktar altında kalabileceğine işaret etmektedir” ifadeleri yer aldı.

Prof. Güneş: “Piyasa olumlu tepki verdi ama yatımlardaki zayıflık sürüyor”

Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Hurşit Güneş, piyasanın kendi beklentisi içinde bir faiz indirime kararı alındığı için olumlu tepki verdiğini söyledi.

VOA Türkçe’ye değerlendirmede bulunan Prof. Güneş, “Merkez Bankası, piyasanın beklediğini yaptı. Piyasa beklediği aralıkta bir indirim görünce de normal bir tepki verdi ve kur aşağıya gelmeye başladı. Ancak kurul kararında da işaret edildiği gibi yatırımlardaki zayıflama devam ediyor. Yatırımlardaki düşüşün ana nedeni güven. Yatırımcılarda geleceğe dair olumlu bir bakış olmadığı için yatırım artmıyor. Son bir not Cumhurbaşkanı Erdoğan, önümüzdeki ay enflasyonda düşüş olacağından ‘ben faiz düşünce enflasyon da düşecek dedim’ diyebilir. Ama enflasyondaki düşüşün nedeni geçen yılki yüksek enflasyondan kaynaklanacak” dedi.

Albayrak: “Faiz indiriminin etkilerini ilerleyen günlerde göreceğiz”

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın Türkiye’deki 10. Yılı nedeniyle düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada ekonominin toparlanma sürecinde olduğunu vurguladı.

Albayrak, “Bugünkü Merkez Bankası kararlarından hariç konuşuyorum. Bunun etkilerini ileriki günlerde göreceğiz. Hem ticari hem de konut kredi maliyetlerinde oldukça önemli bir düşüş ve iyileşme sağlanmıştır. 9 Eylül itibarıyla, geçen yılın aynı dönemine kıyasla sadece riski priminde (CDS) Türkiye’nin 200 baz puanlık iyileşme, 2 yıllık devlet tahvil faizi yaklaşık 780 baz puanlık iyileşme yaşamıştır. Benzer biçimde, kredi faizlerinde de düşüş, kredi kullanımındaki artış olumlu seyrini sürdürmektedir. 2018 yılı Eylül ayına kıyasla ticari kredi faizleri 15,7 puan, konut kredisi faizleri 15,1 puan, ihtiyaç kredisi faizleri ise 16,2 puan gerilemiştir” dedi.

“Eylül ayında enflasyonda tek haneli rakamları göreceğiz”

Yılın ikinci yarısında ekonomide büyüme eğiliminin başlayacağını belirten Albayrak, tam da Prof Güneş'in dile getirdiği şekilde Eylül ayı itibariyle enflasyonda tek haneli rakamlara gerileme olacağını söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı, “Özellikle ikinci yarıda beklediğimiz ekonomik aktivitedeki rahatlama ile yılı pozitif büyüme rakamı ile kapatacağımıza inanıyoruz. Yıllık tüketici enflasyon oranı 2018 Ekim ayında ulaştığı yüzde 25,2 seviyesinden 2019 yılı Ağustos ayı itibarıyla yüzde 15 seviyesine gerilemiştir. Önümüzde eylül ayı endeksleri var. Projeksiyonlarımıza göre, eylül ayında hem TÜFE’de hem de ÜFE’de tek haneli rakamları 1 yıl geçtikten sonra yakalayacağımızı gösteriyor. Yıl sonunu da hedeflerimizden daha iyi bir performans ile tamamlayacağız” diye konuştu.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG