Erişilebilirlik

Merkel’den Vize Serbestisi Şartları


Almanya Başbakanı Angele Merkel Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinde vize serbestisi için Ankara’nın Avrupa Birliği’nin terör yasasında değişklik de dahil öne sürdüğü şartları tamamen yerine getirmesi gerektiğini belirtti.

Dünya İnsani Yardım Zirvesi için Türkiye’de bulunan Merkel, Erdoğan ile görüşmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada vize serbestisinin umulduğu gibi Temmuz’da başlayacağını beklemediğini söyledi.

Ülkesinde Erdoğan’a karşı sert olmadığı için eleştirilen Merkel dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili endişelerini de dile getirdi.

Merkel, bununla birlikte Avrupa Birliği-Türkiye arasında sığınmacı krizine çözüm bulmak varılan anlaşmaya bağlılığını teyit etti ve bunun “ortak çıkar” olduğunu kaydetti.

Avrupa Birliği Türkiye’ye anlaşma çerçevesinde vize serbestisi, Suriyeli sığınmacılar için 6 milyar euro yardım ve hızlı Avrupa Birliği üyeliği müzakereleri öneriyor. Vize serbestisinin başlama tarihi 30 Haziran olarak planlanmıştı.

Türkiye 72 kriterden birçoğunu hayata geçirdi ama Cumhurbaşkani Erdoğan terör yasasında değişikliği reddediyor.

Avrupa Birliği, Türkiye’nin “terörist” ve “terörist hareket” tanımlarını daraltmasını istiyor. Avrupa Birliği gazetciler ve siyasilerin hedef alınmasından endişe ediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan son haftalarda Avrupa Birliği’ne yönelik eleştirilerini artırmış durumda. Cumhurbaşkanı, Avrupa Birliği’nin vaatlerini yerine getirmemesi durumunda anlaşmanın tamamıyle çökebileceğini belirtiyor.

Pazartesi günü ekonomi danışmanı Yiğit Bulut, Avrupa Birliği’nin çifte standart uyguladığını belirtti ve eğer bu şekilde devam ederse Türkiye’nin yakında çok radikal ve net kararlar alacağını kaydetti.

Lüksemburg Başbakanı Xavier Bettel de vize serbestisi için Türkiye’nin bütün yükümlülükleri yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

Almanya Başbakanı Merkel, “vize serbestisi için bütün yükümlülüklerin yerine getirilmesi gerekiyor” dedi.

Merkel, Erdoğan’ın kendisine teröre karşı savaşta zorluklardan bahsettiğini ve terör yasasını değiştirmesinin şu anda kendisi için tartışma konusu olmadığını kaydetti. Merkel, konuşmaya devam etmek için herşeyin yapılması gerektiğini de kaydetti.

Almanya Başbakanı, sığınmacı anlaşması ve Erdoğan’a sert tutum takınmaması gerekçeleriyle ülkesinde eleştirilere hedef oluyor.

Merkel, “bağımzsız bir yargı, bağımsız bir medya ve güçlü bir parlamentoya ihtyiacımız var” dedi. Almanya Başbakanı, “Türk Parlamentosu’nun çeyreğinin dokunulmazlıklarının kaldırılması derin bir endişe kaynağı, bunu Türkiye Cumhurbaşkanı’na ilettim” dedi.

PKK’ya karşı mücadelenin önemli ve gerekli olduğunu söyleyen Merkel, ama diğer yandan Kürt kökenlilerin hayat sürmesi veülkenin gelişimine katkıda bulunması için herşeyin yapılması gerektiğini söyledi.

Alman hükümet sözcüsü Christiane Wirtz, Merkel’in İstanbul ziyareti sırasında bazı sivil toplum üyeleriyle biraraya geldiğini de belirtti.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG