Erişilebilirlik

Merkel'den Türkiye Açıklaması


Almanya ve Türkiye arasında tırmanan kriz bugün Federal Meclis’te de gündemi belirledi. Gelişmelerle ilgili hükümet açıklaması yapan Başbakan Angela Merkel, AK Partili bakanların Almanya’daki toplantılarının iptali sonrasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından dile getirilen Nazi kıyaslamasının "üzücü, iç karartıcı ve yersiz" olduğunu belirterek, bu benzetmenin Nazi döneminde yaşananları önemsizleştirdiğini ve artık tekrarlanmaması gerektiğini açıkladı.

Merkel'den Türkiye Açıklaması
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:36 0:00



Almanya’nın Türkiye ile son zamanlarda "zor ama buna rağmen önemli bir ilişkisi" olduğunu, ancak "Avrupa Birliği ile Türkiye ve Almanya ile Türkiye arasında derinleşen farklılıklar yaşandığını" savunan Merkel, planlanan anayasa referandumunu ise, Almanya açısından ‘sorunlu’ olarak tanımladı. Türkiye’nin iç meselelerinin Almanya’ya taşımaması için ellerinden geleni yapacaklarını bildiren başbakan, Türk politikacıların önceden haber vermek ve izin alındıktan sonra Almanya’da referandumla bağlantılı toplantı yapabileceklerini ifade etti.

Merkel açıklamasında Deniz Yücel’in serbest bırakılması çağrısında bulundu. Die Welt gazetesi Türkiye muhabiri Deniz Yücel’in 27 Şubat’ta ‘teröre destek verdiği’ suçlamasıyla tutuklanmasından sonra Almanya-Türkiye arasında politik gerilim yaşanmıştı. Bu arada Merkel’in konuşması esnasında Yeşiller Partisi’nden üç milletvekilinin Yücel’in serbest bırakılmasını isteyen bir yazı bulunan tişörtleri giymeleri üzerine Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert oturuma ara vererek, söz konusu milletvekillerini salondan çıkarttı.

Oturumun açılışında söz alan Meclis Başkanı Lammert, Nazi karşılaştırmalarını sert bir dille eleştirerek, "Almanya’yı, Nazi metotları uygulamakla itham edenler, kendi kendilerini diskalifiye ediyorlar" dedi. Hristiyan Demokratik Birlik (CDU) partili Lammert, Türkiye’nin giderek artan ölçüde otokratik bir devlet yolunda ilerlediğini öne sürerek, "Böyle bir devletin Avrupa’dan ve onun ilke ve demokratik standartlarından uzaklaştığını" iddia etti. Oturumda konuşan Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir ise, AK Partili siyasetçilerin Almanya’da konuşabilmelerine karşı olmadığını, ancak Türk tarafının bir jest yaparak Deniz Yücel’i serbest bırakmasını beklediğini ifade etti. Federal Hükümet’in Türkiye politikalarını ‘mantıksız’ olarak niteleyen Özdemir, Merkel’in söylediği gibi, "Almanya’nın Türkiye’ye değil, Türkiye’nin AB’ye girmek istediği için Almanya’ya ihtiyacı olduğunu" belirtti.

Federal Meclis’te yapılan konuşmalar, özellikle Başbakan Merkel’in konuyla ilgili açıklamaları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da yakın bir tarihte Almanya’ya gelerek anayasa referandumu konusundaki bir etkinliğe katılacağı şeklinde değerlendirildi. Dün Berlin’de mevkidaşı Sigmar Gabriel ile bir araya gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da bu yönde bir mesaj vermiş ve "Cumhurbaşkanının nerede miting yapacağı belli değil. Tarih de henüz belli değil. Ama Cumhurbaşkanımız Erdoğan, Almanya'ya vatandaşlarımızla buluşmak için geldiği zaman gerekli her türlü tedbiri alacaklarını bana söylediler ki bu her şeyden önce olması gereken bir şey. Ama Sigmar Gabriel'in bunu söylemesi gayet olumlu" şeklinde konuşmuştu. Diplomatik kaynaklardan öğrenildiğine göre, Çavuşoğlu, Gabriel’e AK Partili siyasetçiler tarafından bundan sonra yapılacak 30 etkinliğin listesi verdi

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG