Erişilebilirlik

Merkel'den Erken Seçim Çağrısı


Almanya’da Birlik Partileri CDU/CSU, Hür Demokratlar ve Yeşiller arasında haftalarca süren koalisyon görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasıyla başlayan siyasi kriz sürüyor. Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in, ülkesindeki siyasi partilere bir kez daha çağrıda bulunarak yeni hükümetinin kurulması konusunda sorumluluklarından kaçmamalarını istemesine rağmen, ibre erken seçime dönecek gibi görünüyor.

Steinmeier’in ''hükümet kuruluşunu mümkün kılmak için herkesin müzakereye açık olmasını bekliyorum'' şeklindeki sözleri, 24 Eylül’de aldığı seçim yenilgisi sonrasında ''Merkel’le koalisyona yokuz'' diyen sosyal demokrat SPD’ye yönelik bir uyarı olarak yorumlanırken, SPD’li politikacılar kendileri için değişen bir şey olmadığını, Birlik Partileri ile ‘Büyük koalisyon’ için seçmenin kendilerine görev vermediğini söyleyerek tavırlarını yenilediler.

Başbakan Angela Merkel de, erken seçim çağrısında bulundu. Her türlü sorumluluğu almaya hazır olduğunu ve CDU lideri olarak yeniden seçimlere girmeyi arzuladığını vurgulayan Merkel, ''Azınlık hükümeti kurulacağına yeniden seçime gitmeyi tercih ederim'' dedi.

Şu an için erken seçimi engelleyebilecek tek gerçekçi ihtimal azınlık hükümeti kurulması olarak görülüyor. Birlik Partileri CDU/CSU’nun liderliğinde kurulabilecek bu seçeneğin Almanya’da bir geçmişi yok. Siyasi analizciler azınlık hükümetinin risklerinin çok fazla olduğunu belirterek, örnek olarak Merkel’in kanun tasarılarında büyük tavizler vermek zorunda kalacağını, hatta ırkçı AfD’nin destek vereceği tasarılar noktasında siyasi karelerde yan yana gözükmek zorunda kalacağını vurguluyorlar.

Azınlık hükümeti ya da son anda SPD’yle ‘Büyük Koalisyon’ seçeneği gerçekleşmezse, tek ihtimal olan erken seçim için iki yol bulunuyor. Birincisi meclisin toplanarak kendisini feshetmesi. İkinci yol ise Cumhurbaşkanı Steinmeier’in Federal Meclis’e bir başbakan önermesi. Önerilen başbakanın, Meclis üyelerinin oylarının en geç üçüncü turda salt çoğunluğunu alması gerekiyor. Bunun gerçekleşmemesi halinde 60 gün içinde yeni seçimlere gidilmek zorunda. Federal Almanya tarihinde 1972, 1983 ve 2005 yıllarında, toplam üç kez erken seçime gidildi

Alman televizyon kanalı ARD’nin koalisyon görüşmelerinin başarısız sona ermesinden sonra yaptırdığı kamuoyu anketinin sonuçlarına göre, erken seçimlere gidilmesini isteyenlerin oranı ise yüzde 63. Erken seçimlerin olması durumunda aşırı sağcı ve İslam düşmanı Almanya için Alternatif’in (AfD) oyunu büyük oranda artırabileceğinden endişe ediliyor. Irkçı parti 24 Eylül’de yüzde 12.6 oy alarak üçüncü olmuştu

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG