Erişilebilirlik

Merkel “Yılın Kişisi” Seçildi


Son beş yıldır Forbes dergisi tarafından dünyanın en güçlü kadını seçilen Almanya Başbakanı Angela Merkel şimdi de dünyanın en saygın haber dergilerinden olan Time tarafından 'Yılın Kişisi' seçildi.

Her yıl yapılan konuyla ilgili ankette finale kalanlar arasında terör örgütü IŞİD lideri Ebubekir Bağdadi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in önünde yer alan Merkel’in, Yunanistan’daki kriz, mülteci sorunu ve terör örgütü IŞİD’le mücadele konularındaki başarıları nedeniyle ön plana çıktığını açıklayan dergi, Merkel'i ‘Özgür dünyanın başbakanı’ olarak tanımladı. Merkel’in liderlik özelliklerini öven Time Baş Editörü Nancy Gibbs, “Almanya başbakanını beğenebilirsiniz ya da beğenmeyebilirsiniz. Ama bilinmesi gereken kolay yolu seçmeyen bir politikacı olduğu” görüşünü savundu. Merkel için “Çoğu Alman politikacının cesaret bile edemediğini isteyen ve zorbalığa karşı taviz vermeyen bir siyasetçi” ifadelerini kullanan Gibbs, bu yıl Merkel’in Avrupa’da yaşanan her krize sahip çıktığını belirtti.

Federal Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Merkel’in bu seçimle onurlandırıldığını ve “Almanya ile Avrupa’nın ilerlemesi için yaptığı çalışmaların ivme kazanacağını,” söyledi.

29 yıldan bu yana Time'ın ‘Yılın Kişisi’ seçtiği ilk kadın olan Merkel, Almanya’da mülteci krizi nedeniyle zor günler geçiriyor. Birlik Partilerinden çok sayıda siyasetçi Merkel’in mülteci politikasında değişiklik istiyor. AB’nin Türkiye ile mülteci politikaları konusunda daha sıkı işbirliği yapmasına önayak olan Merkel'in, önümüzdeki haftasonunda Karlsruhe'de gerçekleşecek CDU Kurultayı'nda delegelerin desteğini almak için mültecilerle ilgili yeni bir taslağı gündeme getirmesi bekleniyor.

Bu yıl içinde Almanya'ya 1 milyon sığınmacı geldi. Merkel Ağustos ayında Macaristan’da yaşanan olaylardan sonra hiç tereddüt etmeden zorda kalan mültecilere kapıları açarak, halkın sevgi ve desteğini kazandı. Başlangıçtaki coşku kısa sürede yerini tepkilere bıraktı. Geride kalan haftalarda göçmen ve mülteci karşıtı “Almanya için Alternatif” adlı parti güçlenirken, Merkel'e ve partisi CDU’ya kamuoyu desteğinin azaldığı belirlendi. Bundan kısa bir süre önce Almanların %71’i 2017'de federal seçim sonrası yeniden başbakan olmasına destek verirken, bu oran %48'ye düştü.

1954 yılında dünyaya gelen Angela Merkel, eski Doğu Almanya'da büyüdü. 2000 yılından bu yana CDU'ya liderlik eden Merkel, 22 Eylül 2013'te yapılan genel seçimlerin ardından üçüncü dönem başbakanlık koltuğuna oturdu.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG