Erişilebilirlik

Merkel Yeniden Aday Oluyor


Almanya Başbakanı Angela Merkel 2017 Eylül ayında gerçekleştirilecek federal seçimlerde, partisi Hıristiyan Demokrat Birlik‘ten (CDU) tekrar başbakan adayı olacağını açıkladı.

Merkel, kararını CDU Parti Meclisi ve Yönetim Kurulu üyeleri ile paylaştığını, özellikle kendi partisinden ve kamuoyundan yükselen beklentiler karşısında konuyla ilgili sessizliğini bozmaya ve dördüncü kez aday olma karar verdiğini belirtti.

‘Kamuoyunun aylardır merak ettiği adaylık sorusunu, hep zamanı ve yeri gelince açıklarım diye yanıtladım. Şimdi ise cevap vermeden önce aday olup, olmamayı saatlerce, günlerce düşündüm. Ülkem ve partimin bana verdiklerini biraz olsun geri ödeyebilmek için bir kez daha aday olmaya karar verdim’ diyen Merkel, amacının Almanya’ya hizmet etmek olduğunu açıkladı.

‘Birçok konuda zor ve güven sorunu yaşanan bir zaman dilimindeyiz’ diyen Merkel, ‘böyle bir dönemde siyasi deneyimimi ve birikimimi halkımın hizmetine sunmamak gibi bir karar almaya hakkım olmadığını düşündüm’ şeklinde konuştu. Merkel 2017 genel seçiminin çok zorlu geçeceğini ve hem kendisine hem de Birlik Partileri’ne yönelik ağır siyasi saldırıların olacağını, bunun bilinciyle seçime gireceğini de söyledi.

Merkel’in bu sözleri son iki yıl içinde güçlenen ve girdiği tüm eyalet seçimlerinde başarılı sonuçlar alarak CDU’yu zorlayan mülteci ve İslam karşıtı Almanya için Alternatif AfD partisine yönelik olarak yorumlandı.

Başbakan Merkel’in bu açıklamasıyla Aralık ayında Essen şehrinde yapılacak CDU Kurultayı’nda iki yıllığına tekrar parti başkanlığına d aday olacağı, başkanlığa yüksek bir oyla seçilerek, parti içindeki olası bir muhalefetin önünü kesmeyi hedeflediği tahmin ediliyor.

Geçen hafta içinde CDU’nun kardeş partisi Hıristiyan Birlik CSU da Merkel’in adaylığını destekleyeceğini ve parti olarak arkasında olduğunu paylaşmıştı. CSU bir ara liberal mülteci politikasını değiştirmemesi durumunda, Merkel’e karşı kendi adayları ile seçime girebileceği tehdidinde bulunmuştu.

2008 küresel ekonomik krizi ve arından Yunanistan krizi, son yıllarda ise Ukrayna ve Suriye’deki çatışmalarda aldığı tutumla yıllardır dünyanın ‘en güçlü’, ‘en popüler’, ‘en sevilen’ liderler sıralamasında sürekli olarak ilk başta yer alan Merkel’i en popüler kılan olayların başında 2015 sonbaharında Türkiye üzerinden Avrupa’ya geçen sığınmacılar konusunda izlediği ‘yumuşak politika’ geliyor. Geçen hafta içinde Berlin’e veda ziyaretine gelen ABD Başkanı Barack Obama da, Almanya’nın sığınmacılar politikasını överek, Almanların Merkel’in kıymetini bilmesi gerektiğine dikkat çekmiş ve Merkel’i uluslararası politikada çok güvenilir bir ortak olarak nitelendirmişti. Obama’nın ‘Alman olsaydım Merkel’i seçerdim’ demesi, CDU liderine büyük destek olarak yorumlandı.

Halkın yüzde 55'i Merkel'i istiyor

Kasım 2005 tarihinden bu tarafa Başbakanlık koltuğunda oturan Angela Merkel, aday olup yeniden hükümeti kurarsa, Almanya'nın en uzun süre (1982-1998) başbakanı olan Helmut Kohl'ün rekorunu egale etmiş olacak. Doğu Almanya kökenli olan Merkel’in siyasi kariyeri 1989 yılında, ‘Birleşik Almanya’nın doğum sancıları çektiği dönemde başlamıştı, o yıllarda Hıristiyan Demokrat Birliği CDU bünyesinde etkin siyasete atılan Merkel, 2000 yılından bu yana Hristiyan Demokrat Parti’nin Genel Başkanı. Yapılan son kamuoyu yoklamalarına göre, Almanların yarısından fazlası Merkel’in 4.kez başbakan olmasını istiyor. Merkel’in yeniden başbakan olmasını isteyenlerin oranı yüzde 55 düzeyinde. Almanların yüzde 39’u Merkel’i yeniden başbakan olarak görmek istemezken, CDU seçmenlerinin yüzde 92’si Merkel’i 2017 sonrasında da başbakanlık koltuğunda görmek istiyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG