Erişilebilirlik

Merkel: "Hiçbir Şey Bizi Çevreyi Kurtarma Konusunda Engelleyemez"


ABD Başkanı Donald Trump’ın Paris İklim Anlaşması’ndan çekildiklerini açıklaması Almanya’da tepkiyle karşılandı. Kararın duyulmasından hemen sonra ABD’nin Berlin Büyükelçiliği önünde bir gösteri yapan çevre örgütü Greenpeace üyeleri, Trump'a atıfta bulunurak ‚”Total Loser, so sad” (Çok acınası, büyük zavallı) yazısını projeksiyonla binanın duvarına yansıtarak, kararı protesto etti.

Berlin'de Cuma günü de Brandenburg Kapısı’nda biraraya gelen göstericiler Trump’ın Paris İklim Anlaşması’ndan çekilmesini protesto etti.

Berlin'de Amerika Protestosu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

Protestocular ellerinde taşıdakları pankartlarla karar aleyhine sloganlar attılar. Başbakan Angela Merkel ise yaptığı açıklamada, "Hiçbir şey bizi, dünyayı ve çevreyi kurtarma konusunda engelleyemez. Almanya, Avrupa ve dünya olarak bu konuda bundan sonra daha da kararlı hareket edeceğiz" dedi. Merkel, Paris İklim Anlaşması’nın dünyanın varlığı için alternatifsiz olduğunu belirtti. Federal Çevre Bakanı Barbara Hendricks, Trump’ın iklim anlaşmasından çekilmesi sonrasında, Amerika’nın eksikliğinin hissedilmemesi için diğer ülkelerin çok daha sıkı bir şekilde çalışmaları gerekeceğini söyledi. SPD başbakanlık adayı Martin Schulz, kükürtdioksit ve azotoksit gibi zararlı gaz atıkları konusunda AB’nin ve Paris İklim Anlaşması’nın kıstaslarına uymayan Amerikan şirketlerinin Almanya ile olan ticaretine kısıtlama getirilmesini önerdi. Sosyal demokrat SPD’den Avrupa Parlamentosu Ticaret Komisyonu Başkanı Bernd Lange, Başkan Trump’ın ‘egoistçe ve sadece kendi ülkesini koruyan tavırlarına bizim de tepki vermemiz’ gerekiyor diyerek, Amerikan şirketlerine emisyon vergisi uygulanmasını önerdi.

Federal Hükümet sözcüsü Steffen Seibert, alınan karara rağmen Almanya’nın ABD ile yakın ilişkilerini sürdüreceğini ve "Başkan Trump’la da ortak çalışmaların devam edeceğini" duyurdu. Seibert, Başbakan Merkel’in dün gece Trump’la telefonda görüştüğünü ve alınan karar hakkındaki "üzüntüsünü çok açık bir şekilde ifade ettiğini" aktardı. Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni ile perşembe günü ortak bir açıklama yayınlayarak, Paris İklim Anlaşması'nın Trump’ın kararına rağmen yaşama geçirileceğini ve yeniden müzakere edilmeyeceğini ifade etmişti.

Berlin’de yapılan yorumlarda, Merkel’in kararlı ve sert tepkilerine rağmen, Paris İklim Anlaşması’nın, dünyanın en büyük ekonomisi ve zararlı gazların salınmasına yol açan ikinci büyük ülkesi ABD olmadan başarıya ulaşma şansının çok azaldığı vurgulandı.

İklim değişikliği ile mücadelede dünyanın en iddialı ülkelerinden olan Almanya, Paris İklim Anlaşması’nın imzalanmasında da Fransa ile birlikte belirleyici olmuştu. Berlin daha önce de kendi sera gazı emisyonlarını azaltma hedeflerini saptamıştı. Söz konusu ‘2020 İklim Eylem Planı‘ ülkenin sera gazı emisyonlarının 2020 yılına kadar her yıl 62 ila 78 milyon ton arasında azaltılmasını hedefleyen adımları içeriyor. Sera gazı salımlarının 2020 yılında, 1990 seviyesinin yüzde 40 altına çekilmesi hedeflenirken, ülkedeki kömür santrallerine karbondioksit salımlarını yıllık 22 milyon ton azaltmaları yükümlülüğü getiriliyor. Başbakan Merkel, 2011 yılındaki Fukuşima felaketinin ardından nükleer enerjiden çıkma kararı alarak, tüm nükleer santrallerini aşamalı olarak 2022 yılına kadar kapatacağını da açıklamıştı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG