Erişilebilirlik

'Medyaya Yapılan Baskıdan Kaygılıyız’


'Medyaya Yapılan Baskıdan Kaygılıyız’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00

Freedom House yetkilisi Nate Schenkkan, Türkiye’de ‘korkutucu günler’ yaşandığını görmekten kaygı duyduklarını söyledi:

“Çok korkutucu bir dönem. Darbe girişimi korkunçtu. Bu kabul edilemez. Türkiye’nin seçilmiş hükümetine karşı girişilen bu eylemde sivillere karşı şiddet kullanıldı ve biz şimdi buna oluşan tepkileri görüyoruz. Bu tepkiler gün geçtikçe daha korkutucu bir biçimde temizliğe dönüşüyor. Devlet kurumları, medya ve sivil toplum örgütlerinde temizlik yapılıyor ki daha darbenin üzerinde 3 gün geçti. Bu işin nerede sonlanacağını bilemiyoruz.”

Özgürlük Evi yetkilisi, özellikle medyaya, gazetecilere yapılan baskının bugüne kadar benzeri görülmemiş boyutta olduğunu bildirdi:

“Henüz çok erken ama hükümetin darbeden sorumlu gördüğü hareketle ilişkili kuruluşlarda çalışan gazetecilerin basın kartlarının iptal edildiğini gördük. Medya kuruluşlarının lisanları iptal ediliyor. Şimdilik, bu hareketle ilişkili 25 kadar medya kuruluşunun lisansı iptal edildi. Hükümet yanlısı hesaplarda içerden bilgi sızdırılıyor. Tutuklanması beklenen gazetecilerin listeleri var. Onlarca kişiden bahsediliyor ki bunların arasında bu harekete ait olmayan kurumlarda çalışanlar da var. Bunlar arasında eleştirel yazılar yazan ve muhalif gazeteciler bulunduğunu söyleyebiliriz. Şu anda biraz ileriye dönük konuşuyor olsak da, bu tür bir baskının daha önce yaşanmadığını söylemek mümkün. Son dönemde yargılanan gazetecilerden bazılarının davaları ertelendi. Bazılarının ise davalar tekrar incelenirken tutuksuz yargılanmasına karar verildi. Bunlar olumlu gelişmeler. Bu da büyük ölçüde uluslararası baskılar nedeniyle oldu. Bazı ses getiren davalarda insan hakları örgütlerinden, Avrupa ve Amerika’dan yoğun baskı geldi. Bu da bu gazetecilerin en azından davalar devam ederken özgür kalmasını sağladı. Adalet sistemine yapılacak başvurular sonuç vermiyor. Adalet, hükümetin kontrolu altında ve bu daha da artacak. Şimdiden darbe girişimi yüzünden artıyor. Yani davalar özgür ve etki altında kalmadan gerçekleşmiyor. Aynı zamanda dolaşım özgürlüğü sorunu var. Haklarında dava açılan gazetecilerin ülkeden çıkış yapıp yapamayacağı belli değil. Türkiye’de yaşayan neredeyse herkes son yıllarda ülkeyi terk eden birini tanıyor. Bunların bir kısmı Avrupa’ya, Amerika’ya ya da diğer ülkelere yerleşen gazeteciler. Şu anda da bunu düşünen çok gazeteci var ama belki ayrılmalarına izin verilmeyebilir. Hükümetin bu insanların ülke dışına çıkmasına izin verip vermeyeceği ile ilgili sorular var.”

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG