Erişilebilirlik

May’den Yeni Brexit Referandumu Çağrılarına Tepki


İngiltere Başbakanı Theresa May’in, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkıp çıkmaması konusunda yeni bir referandum yapılması yönünde büyüyen çağrıları kınaması ve bunun demokrasiye olan inancı geri dönülmez şekilde sarsacağını söylemesi bekleniyor.

Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada May’in parlamentonun alt kanadı olan Avam Kamarası’nda yapacağı açıklamada yeni bir referandumun demokrasiye inanan milyonlarca kişiye ‘demokrasi işlemiyor’ demek olacağını söyleyeceği belirtildi.

May’in ayrıca yeni bir referandumun ülkede AB’den ayrılık sürecinde yaşannan ayrışmayı azaltmak yerine arttırabileceğini öne sürmesi bekleniyor.

May’den Yeni Brexit Referandumu Çağrılarına Tepki
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:03 0:00



Ancak çok sayıda siyasetçi ülkenin girdiği Brexit çıkmazının tek çözümünün yeni bir referandum olabileceği görüşünde.

May’in hükümeti geçen ay AB’den ayrılığın koşullarının kararlaştırıldığı anlaşma konusunda AB ile uzlaşıya varmıştı. Ancak anlaşmanın parlamentoda oylanması çok sayıda meclis üyesinin karşı olması nedeniyle ertelenmişti.

May’in anlaşmanın bazı noktalarını değiştirerek iç siyasette manevra alanı kazanma çabası ise Brüksel’de yapılan AB zirvesinden geri dönmüştü.

May’in otoritesi partisi içinde yapılan güven oylamasında parti üyelerinin üçte birinden fazlasının kendisine karşı oy kullanmasıyla sarsıldı.

May, parlamentonun kaygılarını giderebilmek için hala AB’den anlaşmayla ilgili bazı değişiklikler kotarabilmeyi planlıyor. Özellikle İrlanda ve Kuzey İrlanda arasındaki sınırın garanti altına alınması konusu hala sonuca bağlanmadı.

AB yetkilileri anlaşmanın tartışmaya açık olmadığının atını çiziyor. Ancak Başbakanlık, her iki taraftan da müzakerecilerin anlaşmayı görüşmekte olduğunu söylüyor.

Ancak Avrupa Komisyonu Baş Sözcüsü Margaritis Schinas, Pazartesi yaptığı açıklamada bu aşamada İngiltere’yle yeni görüşmelerin öngörülmediğini söyledi.

İngiltere’nin birlikten ayrılma tarihi olan 29 Mart’a kadar bir anlaşmaya varılacak mı yoksa anlaşma olmaksızın kaotik bir geleceğe mi yelken açılacak netleşmiş değil. Anlaşma olmaması durumunda İngiltere limanları ve uçuşlarında aksaklıklar yaşanabileceği gibi temel ihtiyaç malzemelerinde de sıkıntı yaşanması mümkün.

Kabinenin haftalık toplantısında bu olasılığı görüşmesi ve potansiyel ekonomik şokun karşılanması için ayrılacak 2 milyar 500 milyon dolarlık devlet kaynağıyla ilgili ayrıntıların açıklanması bekleniyor.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG