Erişilebilirlik

Maliki Üzerinde Baskı Artıyor


Şii dini lider Muktada el-Sadr
Şii dini lider Muktada el-Sadr

Şii dini lider Muktada el-Sadr, Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin adaylıktan çekilmesi ve yerine yeni bir başbakan adayı çıkarılması çağrısında bulundu.

Sadr, Web sitesinde yayınladığı açıklamasında Maliki’nin ülkeyi büyük güvenlik ve siyasi krizler içine soktuğunu sürerek üçüncü kez aday olmamasının olumlu bir adım olacağını belirtti.

Sadr, kendi partisinin Maliki’yi destekleyen Hukuk Düzeni adlı koalisyonun Maliki dışında önereceği her adayı destekleyeceğini de bildirdi.

Irak’ta yeni parlamento geçen hafta ilk oturumunu yeni başbakanı seçemeden sona erdirdi.

Milletvekilleri Nisan ayında seçildikten sona ilk kez biraraya geldi. Ancak geçici meclis başkanı Mehdi el-Hafid özellikle Sünni ve Kürt birçok parlamento üyesinin verilen aradan sonra geri dönmemesi üzerine oturumu kapattı.

Başbakan Nuri el-Maliki seçimden sonra üçüncü kez göreve talip olduğunda kendisine favori aday gözüyle bakılıyordu. Ancak Sünni militanlar Irak’ın kuzey ve batı bölgelerinin büyük bölümünü ele geçirerek ülkeyi siyasi krize sürükledi.

Batılı liderler Iraklı yetkilileri Sünni, Şii ve Kürtler arasındaki etnik ve mezhepsel bölünmelerini önlemek için kapsayıcı bir hükümet kurmaya zorluyor.

Irak’taki siyasi sistem başbakanın Şii, cumhurbaşkanının Kürt ve meclis başkanının Sünni olmasını öngörüyor.

Öteyandan BM Haziran’ın Irak ‘ta sivil halk ve güvenlik güçleri için olağanüstü bir kanlı ay olduğunu açıkladı.

BM’e göre geçen ay 886 güvenlik görevlisi ve en az 1,531 sivil öldürüldü.

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG