Erişilebilirlik

Mali'de İslamcı Militanlar Karşı Saldırıya Geçti


Mali'de bombardımanı süren Fransız Mirage uçakları
Mali'de bombardımanı süren Fransız Mirage uçakları
Mali’de karşı saldırıya geçen İslamcı militanlar güneybatıya doğru ilerleyerek başkent Bamako’nun 400 kilometre kuzeyindeki Diabaly kasabasını ele geçirdi.
Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian bir Fransız televizyon kanalına
Mali, Afrika
Mali, Afrika
isyancıların Mali ordusuyla giriştiği şiddetli çatışmadan sonra kasabayı aldığını açıkladı.

Bamako’da bulunan Amerika’nın Sesi muhabiri Anne Look Mali ordusunun Diabaly’den 60 kilometre uzaklıktaki bir askeri üsden bölgeye takviye birlikleri gönderdiğini bildirdi.
Look, bir Mali askeri kaynağının kendisine Diabaly’deki islamcı militanların çok iyi silahlanmış olduklarını söylediğini de açıkladı.

Kasaba Fransız savaş uçaklarının Pazar günü İslamcıların kamplarını, üslerini ve silah depolarını bombaladığı ülkenin orta ve kuzey kesimlerinin batısına düşüyor. Fransız hava saldırıları Pazartesi günü de devam etti.

Mali’deki Fransız kuvvetleri Pazar günü kara ve hava saldırılarının ardından stratejik Konna kasabasını İslamcı militanlardan geri aldı.
Yetkililer Fransız kuvvetlerinin militanları kabsabadan çekilmek zorunda bıraktığını bildirdi. Geçen hafta Konna’yı ele geçiren İslamcı militanlar sadece 25 kilometre ötedeki en büyük askeri üssün bulunduğu Mopti kentine saldırmaya hazırlanıyordu. Mopti’nin de düşmesi militanlara başkent Barnako yolunu açacaktı.

Öteyandan Mali’nin komşusu ülkelerden askerlerin Fransız kuvvetlerine yardımcı olmak üzere ülkeye ulaşmaları bekleniyor.
Nijer, Burkino Faso ve Senegal Perşembe günü birlik gönderme sözü vermişti.

Bu arada Fransa Başbakanı Jean Marc Ayrault, Mali’nin başkenti Bamako’da da İslamcı militanların olası saldırısına hazırlandıklarını bildirdi. Başbakan, militanların asayişsizliğe neden olmasından dolayı Fransız birliklerinin kentde konuşlandırılacağını açıkladı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG