Erişilebilirlik

Mali Uçurumu Önleme Planı Temsilciler Meclisinde


Amerikan Senatosu, ülkeyi mali uçurumdan kurtarmak amacıyla varılan uzlaşma planını yeni yılın ilk saatlerinde onayladı.

Salı sabaha karşı yerel saatle saat 2:00’de yapılan oylamada plan 8’e karşı 89 oyla kabul edildi.

Başkan Barack Obama, Senato’yu överken, Temsilciler Meclisi’ne planı geciktirmeden onaylaması çağrısında bulundu.

Temsilciler Meclisi Salı günü planı ele alırken Cumhuriyetçi Parti'nin iki numaralı adamı Eric Cantor planı desteklemediğini açıkladı.

Senato Azınlık Lideri Cumhuriyetçi Mitch McConnell, varılan uzlaşının “mükemmel olmadığını” söyledi. McConnell, Başkan Yardımcısı Joe Biden’a teşekkür etti. Biden, d oylamadan önce Kongre’ye giderek, Kongre liderleriyle görüştü.

Beyaz Saray ve Kongre yeni yıl kutlamalarına rağmen, gece geç saatlere kadar çalışmaya devam etti.

Varılan anlaşmaya göre, yılda 400 bin dolardan fazla kazanan bireyler ve 450 bin dolardan fazla geliri olan evli çiftlerin vergileri artacak. Bu miktardan daha az kazanan vergi mükellefleri ise Bush döneminden kalma vergi indirimlerinden yararlanmaya devam edecek.

Plan, kamu harcamalarındaki otomatik kesintileri de iki ay süreyle erteliyor. Bu durumda, Beyaz Saray ve Kongre’nin, iki ay içinde bu konuda da uzlaşma sağlaması gerekiyor.

Senato Azınlık Lideri Mitch McConnell de bu konuda, “Sorunun gelir kısmını çözdük, şimdi sıra Washington yönetiminin harcamalarını kontrol altına almaya geldi. Amerikan halkı bu konuyu tartışmaya hazır ve Cumhuriyetçiler olarak biz de bu konuyu görüşmeye hazırız,” dedi.

Ekonomistler, iki taraf uzlaşma sağlamasa, mali uçurumun ülkeyi yeniden resesyona sokmasından korkuyordu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG